Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul Dunării va fi în creştere la intrarea în ţară

ro

07 Apr, 2024 18:27 513 Marime text



 
  • Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele două zile ale intervalului până la valoarea de 6.100 mc/s, staţionar în următoarea zi, apoi în scădere până la sfârşitul intervalului până la valoarea de 5.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s).

Potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 7 - 14 aprilie 2024, în aval de Porţile de Fier debitele Dunării vor fi în primele zile ale intervalului în scădere la Gruia şi în creştere pe sectorul Calafat - Tulcea, iar în ultimele zile vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea, potrivit Agerpres.

Pentru luna aprilie, hidrologii estimează un debit maxim al Dunării de 8.000 mc/s, în timp ce debitul minim este de 5.000 mc/s, cu o medie multianuală lunară de 7.900 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând râurile din vestul, centrul şi nordul ţării, unde vor fi în scădere.

„Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu precădere din centrul, nordul şi estul ţării, cu probabilitate mai mare în prima parte a intervalului, datorită averselor prognozate, cedării apei din zonele montane înalte şi propagării", arată hidrologii.


În prognoza trimestrială emisă de INHGA, în luna aprilie 2024, regimul hidrologic se va situa între 80-100% din mediile multianuale lunare pe Vişeu, în bazinele superioare ale Jiului şi Bistriţei şi pe cursul Prutului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Suceava, în bazinele superioare şi mijlocii ale Oltului, Trotuşului şi Moldovei şi şi în bazinul mijlociu şi inferior al Bistriţei; între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, pe cursurile inferioare ale Trotuşului şi Moldovei şi pe cursul Siretului.

De asemenea, regimul hidrologic pe râurile interioare va fi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

În luna aprilie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul şi nordul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.
 
Citește și
Debitul Dunării la intrarea în țară se situează sub media multianuală a lunii martie 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii