Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INHGA Debitul Dunării la intrarea în țară se situează sub media multianuală a lunii martie

ro

10 Mar, 2024 11:36 485 Marime text




 
  • Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 5.800 metri cubi/secundă (mc/s) până la finele săptămânii viitoare, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 9 - 16 martie 2024.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile ale intervalului, până la valoarea de 5.700 mc/s, staţionar în următoarele trei zile de prognoză şi apoi în uşoară creştere până la sfârşitul intervalului, până la valoarea de 5.800 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând primele zile ale intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Galaţi - Tulcea şi ultimele zile ale intervalului când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Gruia - Calafat", precizează hidrologii.


Specialiştii INHGA estimează un debit maxim al Dunării de 7.000 mc/s, în luna martie, în timp ce debitul minim este de 5.300 mc/s, cu o medie multianuală lunară de 6.700 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi, în general în creştere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi în scădere pe râurile mari din jumătatea de vest a ţării şi staţionare pe celelalte râuri.

În luna martie 2024, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, Arieş, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Mureşului şi Prutului; între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Someş (exceptând Someşul Mare), Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş mijlociu şi inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, pe cursul superior al Jiului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Olt (exceptând Olteţul), Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava şi pe cursul Siretului.

Debitele râurilor se vor situa între 30-50% pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Jiului şi pe Olteţ şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe cele din Dobrogea.

"În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din vestul şi nordul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării”, mai adaugă sursa.

Citește și
Debitul fluviului Dunărea la intrare în țară, în scădere la începutul săptămânii viitoare. Care este situația pe sectorul Vadu Oii - Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii