Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la inimă la inimă Un artist emerit din Turcia a adus muzica sufită la Constanţa

ro

21 Feb, 2014 00:00 2406 Marime text
Unul dintre simbolurile muzicii sufite, dar, în acelaşi tip, şi un instrument indispensabil în muzica clasică turcească, neiul a fost prezentat, joi seara, şi publicului constănţean, în cadrul unei acţiuni culturale organizate de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi Turkish Airlines. A vorbit despre nei ca instrument tradiţional şi, în acelaşi timp, a susţinut şi un scurt concert unul dintre artiştii renumiţi ai Turciei în acest domeniu, un muzician cu experienţă internaţională, artist emerit care activează în cadrul Ministerului Culturii din Turcia, Şükrü Fırat, care a venit special din oraşul turcesc Konya pentru acest eveniment.

Aflat pentru prima dată în România, artistul emerit Şükrü Fırat a susţinut joi seară un concert de nei şi a vorbit publicului despre istoria acestui instrument care se presupune că a început să fie folosit de sumerieni în preajma anilor 5.000 i. Hr. În secolul al XIII-lea neiul a devenit simbolul sufismului şi al muzicii religioase, graţie poetului şi filozofului anatolian Rumi Celaleddin-i Mevlana. De altfel, şi pe durata concertului susţinut de Şükrü Fırat la Constanța, pe un ecran amenajat în sala de spectacol, au rulat și imagini cu dervișii rotitori interpretând al lor dans specific „Sema”.

Şükrü Fırat este de fel din Konya, patria dervişilor rotitori, oraşul în care se găseşte Muzeul Mevlana şi Centrul Cultural „Mevlana”. Deşi nu provine dintr-o familie de muzicieni, Şükrü Fırat a început să cânte la nei în urmă cu 15 ani, iar în prezent este unul dintre artiştii turci cu o bogată activitate concertistică atât la nivel naţional cât şi internaţional.
În ceea ce priveşte concertul susţinut de artistul emerit turc la Constanţa, manifestarea a fost, aşa cum a declarat şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, un bun prilej de apropiere între oameni, muzica fiind cel mai de seamă mesager.

„Este important să găsim o legătură între inimi şi consider că putem realiza acest lucru prin intermediul muzicii de orice fel. Poate că muzica pe care o vom asculta în această seară nu este o muzică numai bună pentru a dansa, dar ne va aduce alături unii de ceilalţi”, a declarat diplomatul turc.

Cel mai vechi nei, într-un muzeu din SUA

La început neiul a fost confecţionat excusiv din trestie. În prezent, instrumentul este format din trei părţi, respectiv başpare, parazvane şi tulpina de trestie. Başpare este confecţionat din corn de bivol sau un alt element solid pentru producerea sunetului cu uşurinţă. Parazvane sunt două inele poziţionate la cele două capete ale tulpinii de trestie pentru a preveni crăparea sau ruperea acesteia, acestea fiind confecţionate din argint sau materiale similare. Tulpina trestiei este formată din nouă noduri. Trestia este îndreptată prin încălzire şi tăiată după anumite măsuri. Conform acestor măsuri se deschid cele şapte orificii.
Cel mai vechi nei se pare că datează din jurul anilor 3.000 î. Hr. şi este expus la Muzeul Universităţii Philadelphia din SUA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii