Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

ro

08 Apr, 2024 19:10 1398 Marime text





 
  • Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită, la Constanța, în curtea Școlii generale numărul 14, renumită pentru numărul mare de elevi de etnie romă și pentru rezultatele lor bune la invățătură.

Mulți dintre copiii care au invățat la această școală din cartierul Palazu Mare sunt acum elevi la licee de prestigiu și studenți de succes. Școala are olimpici și premianți în competițiile naționale la limba și cultura romani și nu numai.
 
În cartierul Palazu Mare, peste 20% din cei 10.000 de locuitori sunt de etnie romă. Iar din 2012 la școala 14 se studiază temeinic limba romani. În clădirea veche a unității de învățământ, copiii de romi învață alături de prietenii români și de alte etnii.  Cel care a educat generațiile de elevi din școală este profesorul de limba romani Ciprian Costache. Dascălul se mândrește acum cu elevii săi care participă an de an la concursuri de limba romani, de creație literară, de istorie și la olimpiade școlare unde au obținut premii deosebite.
 
Tocmai pentru a-i face cunoscuți pe acești elevi și pentru a le mulțumi, profesorul Ciprian Costache a organizat de Ziua Internațională a Romilor o sărbătoare altfel.  I-a adunat in curtea școlii pe elevi, profesori și părinți. Copiii au fost premiați, au spus poezii și ghicitori in limba romani, au cântat, au dansat după muzica tradițională și chiar au dat o demonstrație de arte marțiale in fața părinților incântați.  A fost un eveniment fără politicieni, fără autorități locale, doar cu două invitate de la Inspectoratul Școlar Constanța.
 
 Au fost invitați și foștii elevi, care acum sunt la liceu, sau studenți. Gabriela Costache, premiantă la olimpiada națională de limbă romani este elevă la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. Iar Mario Stoian este student la Facultatea de Istorie și Științe Politice, specializarea Relații Internaționale. Vrea să devină politician, pentru a sprijini comunitatea romă.

„Voi susține licența cu subiectul „Deportarea romilor”, care a avut loc în anii 40 . De aici, din cartierul Palazu Mare au fost deportați mulți romi. Sunt aici alături de ei, de intreaga comunitate, pentru a-i încuraja și pentru a-i susține, pentru că educația este singurul mijloc de a putea ieși în evidență și de a demonstra întregii societîți că comunitatea romă poate să fie și una valoroasă, nu numai una care să fie marginalizată”, a spus tânărul.

 
Mario Stoian nu vrea să plece în străinătate, pentru master, așa cum ar dori părinții lui: „Trăim împreună, comunitatea romă, alături de români și alături de ceilalți, mai ales aici în Dobrogea unde suntem un mozaic de culturi, trebuie să conviețuim împreună. Asta este scopul unei societăți sănătoase”, conchide studentul de etnie romă. La fel gândesc și cei mai mici. „Și noi suntem romi”, spun Ionuț și Alexandru, colegi in clasa a IV-a.

„La Școala 14 este frumos din toate punctele de vedere. Invățăm bine, nu bătăi, nu scandaluri. Noi aici ne intelegem toti foarte bine. Si suntem foarte buni. Și la suflet și la invățământ. Facem și sport. Ne descurcă bine, noi nu vrem să fi ca alți romi care se bat. Suntem civilizați”, vorbesc, hotărâți, cei doi băieți, care au interpretat în limba romani, alături de alți colegi, un fragment din „Capra cu trei iezi ”.


Concluzia o trage profesorul Ciprian Costache:

„Ce inseamnă educația atunci când se investește și lucrurile se fac cu suflet. Educația este singura armă care poate schimba in bine soarta oricui”.

 


Citește și
Ziua Internațională a Rromilor, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Consiliul Județean Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii