Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:09 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a ajuns Onaca să deţină picturi de suflet ale lui Sergiu Nicolaescu

ro

03 Feb, 2013 22:38 3936 Marime text

Onaca.jpgSergiu Nicolaescu nu a fost doar un regizor excepţional ci şi un pictor talentat. Mărturie stau şi cele două pânze semnate de fostul regizor şi dăruite şefului cancelariei lui Traian Băsescu, Dorel Onaca.

Dorel Onaca este, de altfel, beneficiarul a două picturi la care reputatul regizor ţinea cel mai mult - „Bricul Mircea" şi „Marele Mircea". Cum era de aşteptat, cele două pânze pictate de Sergiu Nicolaescu au stârnit interesul multor persoane, oameni din diferite pături sociale, care l-au apreciat pe regizor şi care ar da orice să intre, astăzi, la o lună de zile de la decesul regizorului, în posesia lor. Onaca susţine, însă, că pânzele nu sunt de vânzare întrucât au o poveste aparte şi o valoare sentimentală pentru el. „Îi plăceau acţiunile mele, vorbeam despre ele de foarte multe ori şi de fiecare dată când se ivea ocazia îşi dorea să vină cu mine la scufundări. De aceea, bunul meu prieten, a considerat că sunt cea mai potrivită persoană să primească cele două picturi pe care le îndrăgea foarte mult", povesteşte Onaca. Şeful cancelariei prezidenţiale susţine că tablourile i-au fost dăruite în vara anului 2004, când tocmai ce sosise acasă cu marinarii români răpiţi de piraţi în Yemen. Sergiu Nicolaescu, pe atunci coleg de Senat cu Onaca, a rămas câteva zile la hotelul acestuia de la Eforie Sud. Regretatul regizor era la acel moment nerăbdător să participe la acţiunile de salvare ale echipei de scafandri conduse de Onaca. De altfel, cu acest scop şi venise la Eforie Sud. „Avea o atracţie deosebită faţă de acţiunile noastre şi îşi dorea efectiv să se implice", îşi aminteşte Onaca. De altfel, şeful cancelariei prezidenţiale povesteşte că la o acţiune de a sa în Mogadishu, în Golful Aden, Sergiu Nicolaescu şi-a exprimat dorinţa de a lua parte. „Ţinând cont de vârsta sa, i-am spus că merg eu că văd care este situaţia la Mogadishu... De fiecare dată, îl interesa să afle cum acţionez, ce decizii iau. Îşi dorea să ştie cât mai multe despre fiecare operaţiune în parte", spune Onaca.

Bricul Mircea a fost pictat în casa de vacanţă de la 2 Mai

Sergiu Nicolaescu i s-a şi destăinuit consilierului prezidenţial, spunându-i că tabloul Bricul Mircea l-a pictat în casa sa de vacanţă de la 2 Mai, reproducând imaginea care i-a rămas întipărită în minte cu plecarea Bricului Mircea pe mare.

„Iubea marea şi istoria, iar legătura dintre cele două o făcea prin comparaţia Bricului Mircea, vaporul care a făcut carieră pe mările şi oceanele lumii, cu Mircea cel Bătrân, domnitorul care şi-a zdrobit toţi adversarii", a menţionat Dorel Onaca.

Tablourile lui Nicolaescu au fost expuse, în 2003, la Senat

Dorel Onaca a precizat că cele două picturi şi alte câteva tablouri semnate de Sergiu Nicolaescu au fost expuse în anul 2003 la Senat.

Şeful cancelariei prezidenţiale este decis să nu renunţe la cele două tablouri pe care le păstrează în biroul său de la malul mării, locul unde Sergiu Nicolaescu s-a simţit ca la el acasă. Onaca îl va păstra în amintire pe „bunul său amic" ca pe „un bun coleg, un om implicat, activ, logic, dedicat în tot ceea ce face, un om adevărat". „Am crescut cu filmele lui, pentru mine a fost o deosebită onoare să-l am prieten şi coleg", afirmă Onaca.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii