Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creşterea producţiei de ţiţei în Kazahstan, cu efect pozitiv pentru Petromidia

ro

31 Aug, 2019 00:00 1922 Marime text
Producţia de ţiţei din Kazahstan va creşte susţinut şi va ajunge la aproximativ 100 de milioane de tone anual. Totodată, se măreşte şi capacitatea de transport pe conducta de ţiţei CPC (care transportă ţiţeiul din Kazahstan până în Rusia, la Novorossiysk - port la Marea Neagră). Rezultă, astfel, că tot mai mult ţiţei ar putea ajunge inclusiv la Petromidia.
 
Guvernul Kazahstanului intenţionează să extindă producţia de petrol de la 90 de milioane de tone în 2020 la 100 de milioane de tone până în 2024, a declarat, marţi, în şedinţa Cabinetului, ministrul Economiei Naţionale, Ruslan Dalenov.
 
„Producţia de petrol va creşte de la 90 de milioane de tone în 2020 la 100 de milioane de tone în 2024. Producţia va fi crescută datorită extinderii câmpurilor Tengiz, Karachaganak şi Kashagan şi punerii în funcţiune a câmpurilor offshore”, a spus Dalenov, prezentând perspectivele de dezvoltare socio-economică a ţării pentru 2020-2024. Kazahstan a produs 90,36 ml tone de petrol la sfârşitul anului 2018. Ţara intenţionează să producă 89 de milioane de tone de petrol anul acesta.
 
Creşterea volumului producţiei de petrol din câmpurile Tengiz şi Kashagan obligă acţionarii CPC JSC să îmbunătăţească capacitatea sistemului de conducte.
„În prezent, acţionarii Consorţiului au avut în vedere şi au convenit, în general, să pună în aplicare un program cuprinzător de modernizare a sistemului de conducte CPC”, a declarat Nikolay Gorban, directorul general al CPC JSC din Atyrau la 9 iulie. El spune că, potrivit cererilor de prognoză primite de expeditori, este de aşteptat ca volumul aprovizionării cu petrol din Kazahstan pentru CPC să depăşească capacitatea curentă de trecere mecanică a sistemului de conducte CPC, începând cu 2022.
 
În acest sens, Consorţiul trebuie să modernizeze o serie de instalaţii de conducte. Capacitatea actuală a sistemului de conducte de petrol va fi optimizată. Aceste măsuri vor asigura flexibilitatea modurilor de funcţionare a staţiilor de pompare şi capacitatea de a primi volume suplimentare de ţiţei de pe teritoriul Kazahstanului.
 
După implementarea programului, capacitatea de transfer a sistemului va asigura transportul de petrol de pe teritoriul republicii Kazahstan de cel puţin 72,5 milioane de tone pe an. În 2018, peste 61 de milioane de tone de petrol au fost transportate prin CPC, în creştere cu 10,8% sau cu 5 milioane de tone mai mult decât în 2017.
 
Din cele 61 de milioane de tone de petrol livrate în 2018, 54,3 milioane de tone de petrol au fost furnizate de expeditori din Kazahstan, 6,8 milioane de tone proveneau din Rusia. Cele mai mari volume de petrol pentru sistemul de conducte CPC din 2018 au venit din zonele Tengiz, Karachaganak, Kashagan - 28,7 milioane tone, 10,3 milioane tone şi, respectiv, 13,2 milioane tone de petrol. În perioada 2001 - 30 iunie 2019, peste 613 milioane de tone de petrol au fost livrate pe pieţele mondiale prin intermediul sistemului de conducte de petrol Tengiz - Novorossiysk. Dintre acestea, peste 533 de milioane de tone de petrol din Kazahstan şi peste 79 de milioane de tone de petrol rusesc.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii