Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii din Cumpana si Ovidiu nu sunt singuri acasa

ro

10 Sep, 2009 03:31 2580 Marime text
cumpana.jpgIniţiativa „Prietenii mei de acasă" are ca scop sprijinirea psiho-socio-afectivă a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

La Cumpăna a avut loc, ieri, lansarea proiectului „Prietenii mei de acasă", demarat de Primăria Cumpăna, în parteneriat cu Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor „Apsiped" Constanţa şi cu Primăria oraşului Ovidiu.

În deschiderea evenimentului, primarul Mariana Gâju a declarat că la Cumpăna nu sunt foarte multe familii plecate în străinătate, care să-şi fi lăsat copiii acasă, însă, a precizat ea, sunt suficiente cele câteva cazuri pentru a şti că aceşti copii, aflaţi în astfel situaţii, au nevoie de ajutor. Potrivit psihologului Marieta Căescu, manager de proiect, iniţiativa are ca scop sprijinirea psiho-socio-afectivă a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, din localităţile Cumpăna şi Ovidiu. Concret, proiectul derulat de „Apsiped", în parteneriat cu cele două primării, are ca beneficiari direcţi aproximativ 150 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar ca beneficiari indirecţi, colectivele de elevi, familia, persoanele care au grijă de ei, cadrele didactice şi comunitatea. Parteneri în proiect sunt Organizaţia World Vision - Biroul Zonal Constanţa, asociaţii şi fundaţii, biserica, reprezentanţi ai instituţiilor comunitare, dar şi familii voluntare. Practic, aceşti din urmă parteneri de proiect s-au oferit să invite la ei acasă copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, pentru a încerca să reducă pe cât posibil din lipsa pe care o resimt.

Sprijin pentru copii, dar şi pentru părinţi

Unul dintre obiective este pregătirea a zece tineri, în cadrul unui training de două zile, pentru a desfăşura activităţi de voluntariat cu copiii rămaşi singuri acasă. De asemenea, proiectul prevede şi consilierea psihologică individuală şi de grup a cel puţin 150 de copii şi tineri din cele două comunităţi. În proiect sunt incluşi copiii cu vârste între 7 şi 15 ani. Alt obiectiv se referă la participarea periodică la activităţi de formare ca persoane resursă a unui număr de zece elevi, zece părinţi şi zece cadre didactice, care să se implice, pe viitor, în astfel de activităţi. Proiectul prevede şi sprijinirea părinţilor care se întorc acasă din străinătate, care nu au reuşit să-şi găsească acolo un loc de muncă. Astfel, în sprijinul lor se vor organiza cursuri de calificare şi recalificare, pentru care cei interesaţi pot depune cereri la primărie. Echipele din proiect vor organiza, de asemenea, sărbătorirea, în cadrul unei petreceri lunare, a copiilor incluşi în proiect născuţi în aceeaşi lună. De asemenea, la final, copiii care vor dovedi că lipsa părinţilor i-a făcut mai responsabili şi mai conştiincioşi vor pleca într-o tabără de zece zile la munte. Reprezentanţii proiectului au precizat că nici fraţii mai mici ai copiilor cu vârste între 7 şi 15 ani nu vor fi uitaţi, ci vor fi implicaţi, pe cât posibil, în activităţile din proiect.

„Protecţia unui copil, mai presus de orice"

Echipa de voluntari „Apsiped" va fi coordonată la Cumpăna, de către psihologul Maria Căpăţână, iar la Ovidiu, de către psihologul Tatiana Barbaroş. Proiectul este finanţat de Fundaţia Soroş România, prin Fondul de Urgenţă. „Apsiped" este o asociaţie profesională, non-profit, înfiinţată în martie 2009, care numără 86 de psihologi şi psihopedagogi din Constanţa.

„Protecţia unui copil este mai presus decât orice proiect de investiţii", a concluzionat primarul Mariana Gâju. Potrivit echipei de proiect, toate activităţile vor contura copiilor sentimentul că nu sunt singuri acasă, ci că, acasă, au prieteni. Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, la nivelul judeţului Constanţa, în anul şcolar 2008 - 2009, au fost raportaţi 3.883 de copii cu părinţi la muncă în străinătate, 3.092 cu un singur părinte plecat, 791 cu ambii părinţi, pentru 3.460 existând tutelă, ceilalţi 423 fiind fără tutelă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 11 Sep, 2009 15:45 Singura solutie de rezolvare a situatiei,in ceeace priveste ajutorarea COPIILOR SI PARINTILOR, in orasul Harsova de Constanta a ramas ca domniile lor,ma refer la domnul primar NADRAG TUDOR si consilierii locali ,sa-si dea DEMISIA DE ONOARE recunoscand ,ca sunt incapabili de a conduce un oras cum este HARSOVA .
  • surmelis argentina pusa 10 Sep, 2009 21:35 Se pune accentul numai pe supravegherea si ajutorarea copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate ,dar cine ii ajuta pe copii care sunt LASATI SINGURI IN CASA cat timp parintii sunt plecati la serviciu ,timp de OPT ore pe zi ? In cazul acesta se incalca flagrant art.314 din Codul Penal ,referitor la Punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji : "Parasirea,alungarea sau lasarea fara ajutor ,in orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji ,de catre acela care o are sub paza sau ingrijire punandu-i in pericol iminent viata ,sanatatea sau integritatea corporala ,se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani. Este aparata de pedeapsa persoana care,dupa savarsirea faptei ,isi reia de bunavoie indatoririle." Stiti cate familii din orasul Harsova de Constanta incalca acest articol ,al Codului Penal ? Foarte multe. Primaria orasului Harsova a fost sesizata in nenumarate randuri si chiar i s-au oferit SOLUTII usor de realizat , dar NU SUNT luate in considerare deoarece EU nu sunt "CINEVA "important din consiliul local . Solutia problemei ,mentionate mai sus sus ,se refera la infiintarea unui CAMIN DE COPII SCOLARI ,pentru clasele 1-4-8. Finalizarea cladirii din str. Carsium nr. 34 ,ar putea rezolva cu succes aceasta problema a parintilor si copiilor din orasul Harsova de Constanta . In categoria copiilor lasati singuri in casa ,cat timp parintii sunt la munca opt ore , pot fi incadrati si cei care au parintii plecati la munca in strainatate, dar pe PRIMAR si CONSILIERII LOCALI ii doare in COT de nevoile cetatenilor orasului Harsova,deoarece sunt PROVENITI. Si dupa cate se vede au spatele acoperit , deoarece NIMENI NU-I TRAGE LA RASPUNDERE.
  • IL. BUDULAN 10 Sep, 2009 09:42 Mariana Caju, o femeie cat 10 femei. De unde aveti doamna atata energie? Primar, gospodina, sotie, mama. Si pe toate le faceti bine. Niciodata nu uitati ca trebuie sa si aratati bine. Felicitari si, mai dati lectii si altora.