Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale ANPC înainte de Paşte. Ce au constatat inspectorii și ce sancțiuni au aplicat (galerie foto)

ro

10 Apr, 2020 21:58 1396 Marime text

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început o serie de acțiuni de control premergătoare sărbătorilor pascale, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile Ordonanțelor militare adoptate până în acest moment, menite să prevină răspândirea noului coronavirus Covid-19, precum și felul în care respectă drepturile consumatorilor, īn timp ce derulează activitățile comerciale, intensificate de proximitatea acestei sărbători speciale.

Sub coordonarea Președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi și a Directorului General, Paul Anghel, echipele Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București au efectuat, pe 9.04.2020, verificări în câteva dintre cele mai importante piețe agroalimentare Capitală.

Au fost găsite mai multe nereguli care contravin atât legislației în vigoare, proprie domeniului, cât și prevederilor Ordonanțelor militare adoptate, motiv pentru care, reprezentanții ANPC au dispus deja primele măsuri, urmând să continue, în zilele care vin, controalele și în alte piețe și puncte comerciale.

Astfel, în urma verificărilor s-au luat deja următoarele decizii:
  1. S-a dispus închiderea Pieței Rahova, care, īn timpul lucrărilor de consolidare a clādirii, își desfășoară activitatea, provizoriu, într-un cort de mari dimensiuni, fără acces la utilități sau toatete publice, fără să dispună de cântarul cumpărătorului și care nu respecta niciuna dintre prevederile Ordonanțelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 (nu se respecta distanța socială dintre comercianți, numărul de persoane care să se afle în același timp în incintă, prezența dezinfectantelor la dispoziția comercianților și cumpărătorilor).
  2. S-a interzis folosirea vitrinelor cu prăjituri, mezeluri și brânzeturi din Economatul situat în Piata Rahova din cauza condițiilor insalubre de depozitare a produselor în aceste agregate.
De asemenea, s-a constatat nerespectarea prevederilor Ordonanțelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 (numărul de persoane care să se afle în același timp în incintă, prezența dezinfectantelor la dispoziția comercianților și cumpărătorilor).

       3. S-a dispus închiderea pescăriei din Piata Moghioroș, din cauza a numeroase nereguli identificate în activitatea acesteia.

Astfel, s-a constatat că:
  • exista la vânzare pește proaspăt cu modificari organoleptice, miros și consistență a cărnii specifice peștelui alterat, fiind păstrat în condiții improprii, în afara spațiilor frigorifice, fără stratul corespunzător de fulgi de gheață
  • peștele congelat prezenta arsuri de congelare, fiind impropriu pentru consum uman (fiind congelat fără a dispune de linie de producție specifică)
Au fost aplicate două amenzi contravenționale, în valoare de 12.000 lei și a fost retrasă de la comercializare întreaga cantitate de pește găsită.

La piețele 16 Februarie și Domenii s-a constat că nu erau respectate prevederile Ordonanțelor militare (de ex.: anunțurile privitoare la respectarea distanței sociale, a intervalului orar în care este permisă deplasarea la cumpărături a persoanelor de peste 65 de ani etc.), motiv pentru care au primit avertisment și obligativitatea remedierii situației în 24 de ore.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va continua campania de verificări ocazionată de sărbătorile pascale și în perioada următoare, pentru a se asigura că sănătatea și viața consumatorilor nu este pusă în pericol în zonele de comercializare, precum și că drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe, acestea reprezentând prioritatea activității instituției.


Sursa foto: ANPC
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii