Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiar dacă Piteştiul a fost oraşul care a lansat-o, Ileana a devenit floarea de colţ a Dobrogei Romantica femeie aniversează 30 de ani de scenă! (galerie foto+video)

ro

22 Oct, 2015 00:00 6628 Marime text


Ileana Şipoteanu s-a născut pe 22 iulie 1967, la Rucăr. A studiat la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, iar ulterior s-a angajat la Teatrul „Alexandru Davila“ din localitate.

Despre începuturile activităţii muzicale, Ileana Şipoteanu spunea într-un interviu: „În 1985, când am venit la Piteşti, nu bănuiam că voi cânta vreodată. Am fost într-un fel împinsă de la spate... Tata a fost cel care m-a dus la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, unde, o dată pe săptămână, marţea, veneam la cursuri, deoarece în paralel făceam şi liceul din Rucăr. Doamna Cornelia Voica, cunoscută ca o profesoară de canto foarte exigentă, mi-a îndrumat paşii spre lumea muzicii.“
 
În 1996, Ileana absolvea Facultatea de Teatru, Universitatea „Hyperion“, iar din 1992, devine solistă a Teatrului de revistă „Fantasio“ din Constanţa. În 1986, obţine o menţiune la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia“, la secţiunea Interpretare, iar în 1988, îi revine premiul Presei la Festivalul „Lira de aur“ de la Bratislava. În anii 1992, 1993 şi 1994, primeşte premiul „Doina Badea“ la Festivalul Teatrelor de Revistă. 
 
Deşi debutul Ilenei are loc în anul 1983, când începe să cânte alături de formaţia Valahia, din oraşul Piteşti, abordând melodii din repertoriul interpretelor de muzică uşoară românească la modă în acea vreme, artista consideră că anul debutului său oficial în muzica uşoară românească avea loc doi ani mai târziu, în 1985, când s-a angajat pentru prima dată într-un teatru profesionist.
 
În 1986, se produce debutul în televiziune, la emisiunea „Album Duminical“, cu melodia în primă audiţie a compozitorului Dumitru Lupu, pe versurile lui Eugen Dumitru „Nu e greu“. 1986 a fost un an plin pentru artistă. Tot atunci, are loc şi debutul pe scena Festivalului Mamaia, cu două piese în primă audiţie: „Când amintirile le retrăieşti“ - Vasile V. Vasilache şi „Nu sunt vorbe câteodată“ - Dumitru Lupu.
 
Ileana Şipoteanu are numeroase apariţii pe canalele româneşti de radio şi televiziune, peste 100 de cântece înregistrate, prezenţă în concerte şi spectacole de revistă ale teatrelor muzicale „Constantin Tănase“ (Bucureşti), „Nicolae Leonard“ (Galaţi) şi „Majestic“ (Ploieşti). Chiar dacă repertoriul său se leagă de povestea de dragoste şi de viaţă pe care o trăieşte împreună cu maestrul Dumitru Lupu, Ileana a mai colaborat şi cu alţi compozitori: Gheorghe E. Marian, Virgil Popescu, Dan Beizadea, Dan Stoian sau Aurel Manolache.

30 de ani de carieră şi numeroase premii

1983 - Premiul Tinereţii la Festivalul „ Floare de colţ“, Rucăr, Argeş
1984 - Premiul II la Festivalul „Floare de colţ“
1984 - Premiul Special - „Lotca de aur“, Brăila
1985 - Trofeul Festivalului „Floare de colţ“
1986 - Menţiune la Festivalul Mamaia
1987 - Titlul de laureat cu melodia „Ce mult te-am iubit“, Festivalul Mamaia (compozitor, Dumitru Lupu, text, Mala Bărbulescu)
1988 - Premiul Special, cu melodia „Băiatul care mă iubeşte“, Festivalul Mamaia (compozitor, Dumitru Lupu, text, Stelian Filip)
1988 - Premiul Presei la Festivalul „Lira de aur“, Bratislava
1993 - Premiul Special cu melodia „Iubeşte-mă aşa cum te iubesc“, Festivalul Mamaia (compozitor, Dumitru Lupu, text Viorela Filip)
1993 - Premiul „Doina Badea“ la Festivalul-concurs al Teatrelor de Revista Fantasio, Constanţa.
1994 - Premiul „Doina Badea“ - Cea mai bună cântăreaţă Festivalul-concurs al Teatrelor de Revista Fantasio, Constanţa.
1994 - Premiul Special cu melodia „Rendez-vous“, Festivalul Mamaia (compozitor, Dumitru Lupu, text, Viorel Popescu)
1995 - Premiul Special cu melodia „Sunt tristă fără tine“, Festivalul Mamaia (compozitor, Dumitru Lupu, text, Florin Pretorian)
1999 - Premiul „Vedeta teatrului muzical Românesc“ - revista „VEDETE“
2005 - Diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită la realizarea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Naţional de Creaţie şi interpretare Mamaia Copiilor.
2006 - Diploma de excelenţă şi Trofeul TVR 50, cu ocazia jubileului TVR, pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române.

Melodii de neuitat lansate de Ileana Şipoteanu

„Ce mult te-am iubit“, „Cine mi-a luat iubirea“, „Am trup de ceaţă“, „Ai venit prea târziu“, „Iubeşte-mă aşa cum te iubesc“, „Rendez-vous“, „Îmi cântă marea“, „Marinar“, „Valsul valurilor“, „Dă-mi o sărutare“, „Eşti iubirea vieţii mele“ sau „Romantica femeie“ sunt doar câteva dintre şlagărele lansate de Ileana Şipoteanu în cei 30 de ani de activitate.

Ileana în filmele pentru copii

Artista stabilită la Constanţa încă din 1992 s-a alăturat sutelor de copii din întreaga ţară în filmele cu şi pentru ei. În 2004, debutează în „Singuri de revelion“, regia - Liviu Pojoni, urmează, în 2005, „Mulineta roşie“, apoi, în 2007, „Peştele verde“, regia - Dumitru Cucu iar în 2008, „Trupa de show“. În 2009, Ileana face parte din distribuţia peliculei „Dramaticus“, în 2010, joacă în „Iubire Elenă“, regia - Geo Saizescu, iar în 2011, în  „Tabăra lui Dorobel“, regia - Dumitru Cucu.

Discografie 

1988 - Disc Electrorecord, „Ileana Şipoteanu - Ce mult te-am iubit“
1992 - „Cântece Creştine“
1996 - „Ce mult te-am iubit“
1997 - „S-o luăm de la-nceput“
2000 - „Iubire Trădată“
2004 - „Refrene de Iubire“
2009 - „The best of Dumitru Lupu“
 
Ileana Şipoteanu a lansat şi un CD ce cuprinde cântece de iarnă şi colinde, iar ultimul album, „Romantica femeie“, a fost lansat chiar anul acesta, încununând astfel cei 30 de ani neîntrerupţi de carieră.
 
Dar mai presus de toate, Ileana este partea romantică a unei frumoase familii de oameni ai muzicii, alături de soţul şi iubitul vieţii sale, compozitorul şi profesorul universitar Dumitru Lupu şi de fiica lor, Dumitrana Teodora Lupu (20 de ani), care a îmbrăţişat tot cariera artistică.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa îţi urează „La mulţi ani frumoşi!“, Ileana Şipoteanu!
 
Fotografiile fac parte din arhiva personală a artistei.








Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii