Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Ceremonie dedicată încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene dislocate în România la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

ro

04 Aug, 2023 08:40 856 Marime text
Sursa foto: MApNSecretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat joi, 3 august, în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, la ceremonia dedicată încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene dislocate în România.

Potrivit MApN, la activitate au mai participat generalul-locotenent Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene,generalul-locotenent Achille Cazzaniga, locțiitorul pentru Operații din cadrul Comandamentului Forțelor de Operații Întrunite italiene, și Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Italiei la București, Matteo Petrini.

În intervenția sa, secretarul de stat Simona Cojocaru s-a referit la situația de securitate tensionată din regiunea Mării Negre, evidențiind consecințele  grave ale războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, a condamnat atacurile recente asupra infrastructurii civile ucrainene din proximitatea României, Federația Rusă încalcând normele de drept internațional și umanitar.

Oficialul român a accentuat importanța misiunilor de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) și rolul deosebit al Detașamentului italian, care timp de opt luni a asigurat securitatea spațiului aerian al României și al NATO.

 „Aș dori să mulțumesc autorităților politice și militare italiene și  dumneavoastră personal pentru angajamentul de durată față de apărarea colectivă pe flancul estic și, în special, în Regiunea Mării Negre. Protejarea spațiului aerian în regiunea Mării Negre este de o importanță majoră pentru Alianță. Aceasta asigură capacitatea noastră de a aborda rapid și eficient potențialele amenințări. Sunt convinsă că lucrul în echipă, alături colegii români, a avut rezultate pozitive asupra pregătirii dumneavoastră și că ați învățat multe unii de la alții”, a concluzionat secretarul de stat.


Generalul-locotenent Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, a apreciat că de la declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, misiunile executate pe flancul estic al Alianței au devenit o prioritate și reprezintă o măsură necesară de asigurare a unei posturi aliate ferme de descurajare și apărare.

„Misiunea dumneavoastră în România a contribuit la dezvoltarea capacității de reacție și a reprezentat o dovadă concretă a consolidării interoperabilității între forțele NATO.Vă mulțumesc pentru contribuția deosebită, prin executarea cu succes a misiunilor dumneavoastră în România, ce au reprezentat o dovadă concretă a angajamentului Italiei la operațiunile NATO și o bună reflectare a importanței pe care ați acordat-o angajamentului reciproc pentru consolidarea cooperării dintre statele noastre în domeniul apărării”, a spus șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.


Detașamentul italian, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon au executat, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Aceasta a fost cea de-a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Italiene, după cele executate în anii 2019 și 2021 și cea prezentă, ce a avut loc în perioada 01.12.2022-31.07.2023.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun au contribuit la creșterea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele Italiene.

Citește și: 

Ceremonie dedicată încheierii misiunii Forţelor Aeriene Italiene în România, la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii