Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 11 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul de Scafandri Constanța a marcat 40 de ani de la stabilirea recordului național de scufundare

ro

30 Sep, 2024 17:31 595 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Forțele Navale Române



 
  • Luni, 30 septembrie 2024, Centrul de Scafandri a organizat la sediul din Constanța, o activitate dedicată împlinirii a 40 de ani de la stabilirea recordului național de scufundare în saturație la adâncimea de 500 de metri, în cadrul Laboratorului Hiperbar, la data de 29 septembrie 1984.
 
Performanța de referință pentru istoria scafandreriei românești a fost realizată de echipa formată din scafandrii căpitan locotenent Daniel Munteanu, Gheorghe Oancea, Constantin Fîntînă și Valentin Nicola, sub coordonarea căpitanului de rangul III inginer Petru Aro, potrivit unui anunț al Forțelor Navale Române.
 

„La activitate au fost prezenți membri ai echipei care au contribuit la îndeplinirea acestui record istoric, precum și reprezentanți ai familiilor celor care nu mai sunt în viață. Cu acest prilej, invitații au rememorat momentele de pregătire intensă și curajul necesar pentru a duce la îndeplinire această misiune de excepție”, se arată în anunț.

 
De asemenea, au fost subliniate atât importanța acestui record pentru evoluția tehnologiei și siguranței scafandrilor din țara noastră, cât și impactul pe care acesta l-a avut asupra recunoașterii internaționale a scafandrilor români. Totodată, au fost aduse mulțumiri familiilor celor care și-au dedicat viața profesiei de scafandru și care au contribuit la consolidarea securității din zona de responsabilitate.
 
În cadrul alocuțiunii sale, comandantul Centrului de Scafandri, comandor Fănel Rădulescu, a reiterat faptul că performanța obținută în urmă cu 40 de ani rămâne un moment de referință în istoria scafandreriei românești și continuă să inspire generații noi de scafandri.
 
Centrul 39 Scafandri, cu o experiență de peste jumătate de secol, este unica instituție din România abilitată să breveteze scafandri profesioniști și să autorizeze companii care desfășoară activități în domeniul scafandreriei. Această structură a Forțelor Navale Române reprezintă un pilon esențial în desfășurarea operațiunilor subacvatice și misiunilor încredințate, scafandrii militari fiind recunoscuți pentru capacitatea de a răspunde rapid și eficient la provocări diverse, inclusiv la activități de neutralizare a dispozitivelor explozive.
 
 
 
Citește și
Forțele Navale RomâneDragorul maritim 30 a raportat „Misiune îndeplinită!” după participarea la MCM BLACK SEA
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii