Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:54 01 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai scumpă din lume, a fost desfăcută la un club de fițe din Mamaia 4 august 1693 – Ziua în care a fost inventată şampania (video)

ro

04 Aug, 2020 15:28 1524 Marime text
  • La 4 august 1693, francezul Dom Perignon a inventat şampania.
  • Dom Perignon este astăzi o marcă de lux a renumitului producător de şampanie Moët et Chandon.
Șampania sau vinul de Champagne este un vin spumant produs prin procedee specifice regiunii Champagne din nord-estul Franței.

În baza mai multor tratate internaționale și legi naționale, majoritatea țărilor limitează utilizarea termenului la vinurile produse în această regiune. Pe teritoriul Uniunii Europene, aceasta se stabilește prin acordarea statutului de denumire de origine protejată (franceză dénomination d'origine protégée; italiană denominazione di origine protetta), scrie wikipedia.org.

Vinul spumant este produs prin refermentarea în sticle a unui amestec soiuri de vin, cele mai folosite fiind: Chardonnay, Pinot noir și Pinot Meunier. Șampania este produsă în exclusivitate într-o regiune viticolă delimitată exact, pe o suprafață de circa 32.000 de hectare.

Majoritatea podgoriilor se află în departamentele franceze: Aisne (2.000 ha), Aube (6000 ha) și Marne (22.000 ha). Câteva podgorii se întind și în departamentele Seine-et-Marne și Haute-Marne.

Despre Dom Perignon
 
Dom Pérignon este o marcă de şampanie produsă de Moët & Chandon. Numele îi vine de la călugărul Dom Pérignon, care a fost un important pionier în supravegherea calităţii realizării şampaniei, dar care, contrar miturilor, nu a descoperit metoda ce stă la baza producerii vinului spumant. Dom Pérignon a fost primul prestigios vin cuvée, în urma ideii propuse de Englishman Laurence Venn. Primul vintage al Dom Pérignon a fost din anul 1921 şi a fost pus în vânzare abia în 1936. Dom Pérignon este o şampanie vintage, prin vinatge înţelegându-se că băutura este preparată doar în cel mai bun an şi toţi strugurii folosiţi sunt recoltaţi în acelaşi an. Multe alte şampanii, din contră, sunt non-vintage, fiind preparate din struguri recoltaţi din ani diferiţi.

Amintim că, în anul 2018, Evenimentul Zilei,  spunea că la Mamaia, a fost cumpărată cea mai scumpă șampanie din România. Este vorba despre cea mai mare sticlă de Armand de Brignac din lume, care are 30 de litri. A fost denumită „Regina Șampaniilor”,
 
La petrecerea din clubul „Loft” de atunci, s-au înghesuit multe vedete din showbizul românesc, dar și mulți oameni de afaceri din afara țării, cel mai probabil atrași de frumusețile mioritice.

Sursa foto-video: Youtube/ Ionela Nastase
 


Citește și:  Avem un record Evenimentul Zilei spune că la un club de fițe din Mamaia a fost desfăcută cea mai scumpă șampanie din lume

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii