Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce reprezintă şi cui au fost dedicate Monumentele Constanţei (galerie foto)

ro

12 Jul, 2013 00:00 15635 Marime text
Oraşul Constanţa se poate mândri cu faptul că este posesorul unor deosebite edificii istorice care sunt închinate celor care au luptat pentru patrie. Monumentele istorice cinstesc memoria acestora şi se găsesc sub diferite forme  întruchipând: medalii, soldaţi şi ofiţeri în luptă, elice. Aceste monumente sunt simboluri importante ale istoriei care dăinuiesc atât în sufletul românilor, cât şi în formă fizică pe străzi. Pe lângă faptul că sunt o mândrie pentru locuitori, ele sunt considerate şi atracţii turistice.

Monumentul Eroilor români

Unul dintre cele mai importante monumente istorice din Constanţa este cel amplasat chiar în Parcul Casei de Cultură a Sindicatelor şi este dedicat eroilor români care au luptat în Războiul de Independenţă.
Monumentul comemorativ construit de sculptorul Marius Butunoiu, reprezintă un dorobanţ la atac şi un ofiţer cu drapelul într-o mână şi cu o sabie în cealaltă mână, îndemnând soldatul la luptă. Acesta a fost amplasat în 1985 pe un platou amplu de mozaic, cu borduri de marmură şi are gravat pe părţile laterale ale soclului numele localităţilor otomane cucerite de români Plevna, Griviţa, Rahova şi Smârdan.
Un alt monument dedicat armatei române este coloana placată cu marmură albă, pe care se află inscripţia perioadei „1877-1977” şi doi delfini, aceştia fiind simbolul emblematic al pământului dintre Mare şi Dunăre.

Monumentul Victoriei

Un alt monument care glorifică o luptă a poporului român este Monumentul Victoriei, situat pe strada Traian, în parcul Primăriei.
Opera realizată din bronz a sculptorului Boris Caragea a fost inaugurată în anul 1968 şi simbolizează lupta antifascistă a poporului român. Acesta are înălţimea de 7.3 m şi este amplasat pe un soclu din beton înalt de 2.8 m, fiind acoperit cu basoreliefuri inspirate din lupta poporului român pentru libertate.
Stilul specific realismului socialist a stârnit numeroase discuţii în rândul oamenilor. Unii dintre ei au încercat eliminarea edificiului, din dorinţa de a şterge amintirea dominării comuniste. Alţii, în schimb au folosit drept argumente faptul că reprezintă o etapă importantă din istoria ţării, de la care urmaşii vor lua exemplu.

Monumentul Eroilor Regimentului de Infanterie 34

Monumentul Eroilor Regimentului de Infanterie 34, situat pe strada Traian în anul 1938 este o creaţie a eroului Gheorgiu Zoanel, fost locotenent în cel de-al Doilea Război Mondial.  Iniţial, monumentul a fost ridicat în curtea regimentului, din dorinţa de a cinsti memoria eroilor.
În 1975 s-a decis demolarea sa, deoarece spaţiul a fost însemnat Şcolii de partid, iar doi ani mai târziu, cu ocazia împlinii a 100 de ani de la câştigarea independenţei s-a decis refacerea monumentului şi reamplasarea lui.
El a fost gândit ca o medalie comemorativă, forma sa fiind un paralelipiped placat cu marmură albă, înalt de 5.5 m, având pe cele patru laturi două medalii şi două plăci pe care sunt gravate numele eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară.
O dată cu împlinirea a 95 de ani de la Unirea României cu Basarabia, Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Cultul Eroilor a depus o placă memorială, pe care iniţial au fost scrise greşit anumite cuvinte, fiind ulterior corectate.
Conform textului, aceasta cinsteşte memoria eroilor constănţeni căzuţi la datorie în Primul Război Mondial prin plantarea a câte unui copac pentru fiecare soldat.

Monumentul Marinarilor

Un monument dedicat de data aceasta marinarilor este situat la intersecţia bulevardelor Tomis şi Alexandru Lăpuşneanu, pe faleza portului Tomis.
Acesta este emblema oraşului Constanţa şi a marinarilor săi, fiind compus dintr-o elice montată pe un soclu, cu o inscripţie dedicată navigatorilor români.

Monumentul Tropaeum Traiani

Monumentul Tropaeum Traiani a fost ridicat între anii 106-109 de către împăratul Traian drept simbol al victoriilor împotriva dacilor. El se află în nordul comunei Adamclisi, într-o zonă împădurită.
Monumentul era închinat zeului războiului, Marte. La început, construcţia avea 39 m, fiind înconjurată de o platformă cu 7 trepte de piatră. De jur împrejur erau sculpturi ce reprezentau scene din timpul luptelor dintre daci şi romani. Acesta era susţinut de un soclu de 6 metri, la baza căruia erau sculptaţi prizonieri. În apropierea monumentului se găsesc şi ruinele mausoleului roman descoperit în 1897 de Grigore Tocilescu, cel care a descoperit şi Cetatea Tropaeum Traiani între 1891-1909.
Pe lângă recunoaşterea turismului dezvoltat, oraşul Constanţa este considerat şi unul dintre cele mai bogate surse de cunoaştere istorică datorită monumentelor valoroase pe care acesta le deţine. Astfel, primăria Constanţa, împreună cu Consiliul Judeţean demarează în prezent proiecte de reabilitare a monumentelor arhitectonice şi istorice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii