Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR a respins sesizarea preşedintelui Iohannis privind legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ

ro

13 Dec, 2023 16:47 723 Marime text
  Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ.

Judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, în ansamblul său, precum şi dispoziţiile art.I pct.1 - cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 - cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 - cu referire la art.181-184, art.I pct.16 - cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 - cu referire la art.25 şi art.I pct.19 - cu referire la art. 27 alin.(3) din aceasta sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

"În esenţă, Curtea a reţinut că nu a avut loc o încălcare a ordinii de sesizare a celor două Camere şi nici a principiului bicameralismului, astfel că în procedura de adoptare a legii au fost respectate prevederile art.61 alin.(2) din Constituţie, cu referire la art. 75 alin.(1) şi (3)-(5), prin raportare la art.73 alin. (3) lit.j) din Constituţie", se precizează în comunicat.

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.1 - cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 - cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 - cu referire la art.181-184, art.I pct.16 - cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 - cu referire la art.25 şi art.I pct.19 - cu referire la art.27 alin.(3) - din Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ nu contravin prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5) privind obligaţia respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art.16 alin.(1) şi (2) privind egalitatea în drepturi, ale art.79 privind Consiliul Legislativ şi ale art.137 alin.(1) privind reglementarea prin lege a formării, administrării, întrebuinţării şi controlului resurselor financiare ale statului.

Legea, care i-a fost transmisă preşedintelui de Parlament pe 13 noiembrie în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi pentru preşedinţii de secţie, mandat care poate fi reînnoit o singură dată, introducerea unor dispoziţii referitoare la dezvoltarea carierei personalului de altă specialitate decât cea juridică, modificarea unor proceduri şi atribuţii ale Consiliului Legislativ, restructurarea departamentelor din cadrul Consiliului Legislativ, precum şi armonizarea unor norme juridice cu legislaţia cadru aplicabilă. 



Sursa: Agerpes.ro. 



Citește și:

Opt procurori, propuși de ministrul Justiției pentru a ocupa funcțiile de conducere vacante din DNA, DIICOT și Parchetul General. Lista
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii