Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:56 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Black Sea Oil & Gas SRL se pregăteşte să exploateze zăcământul Ana din Marea Neagră

ro

12 Jul, 2016 00:00 2767 Marime text
 

Black Sea Oil & Gas SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul proiectului „Studiu geotehnic pentru amplasare platformă de producţie pe zăcământul Ana”, în vederea obţinerii acordului de mediu. Executantul lucrărilor este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Proiectul propune realizarea unor activităţi de cercetare sub forma unui studiu geotehnic în zona de amplasare a viitoarei platforme de producţie din zăcământul Ana, blocul
XV Midia. Activităţile de cercetare sunt necesare pentru a determina dacă amplasamentul propus este potrivit şi pentru a identifica orice structură geologică sau topografică ce ar putea
împiedica operaţiunile necesare pentru instalarea platformei. Activităţile de cercetare vor include următoarele: studii pentru a defini geologia substratului marin; probe geotehnice de la mică adâncime, in situ, şi teste de laborator pentru a evalua natura şi proprietăţile mecanice ale substratului marin.

Două sonde la zăcământul Doina şi patru sonde la zăcământul Ana

În cadrul proiectului, va fi realizat un studiu geotehnic pentru amplasarea unei platforme de producţie pe zăcământul Ana BSOG, în calitate de concesionar şi operator al perimetrului XV Midia, urmărindu-se punerea în producţie a zăcămintelor de gaze naturale Ana şi Doina. În acest scop, vor fi proiectate, fabricate şi instalate următoarele facilităţi: manifold de producţie gaze naturale pentru două sonde la zăcământul Doina, manifold de producţie gaze naturale pentru patru sonde la zăcământul Ana, platforma de producţie amplasată pe zăcământul Ana, conducta submarină de transport gaze naturale între zăcământul Doina şi zăcământul Ana, conductă submarină de transport gaze naturale între zăcământul Ana şi facilităţile terestre (robineţi de izolare, gară de godevil, staţie de măsură fiscală). Instalarea platformei pe zăcământul Ana impune investigarea, cartografierea şi analizarea caracteristicilor solului în zona stabilită.
 
Pentru realizarea activităţilor enumerate mai sus, vor fi efectuate patru foraje geotehnice, după cum urmează: două foraje până la o adâncime de 125 de metri, măsurată de la fundul mării; două foraje până la o adâncime de 30 de metri, măsurată de la fundul mării; încercări intercalate de penetrare piezo-con. Activităţile de cercetare sunt destinate susţinerii proiectării şi apoi a construcţiei platformei de producţie de pe zăcământul Ana. Perimetrul de studiu pentru platforma ce urmează a fi amplasată pe locaţia sondei Ana are dimensiunile de 1.000 x 1.500 de metri. Axa mare a perimetrului o constituie linia ce leagă sonda principală (Ana Platform) de sonda de salvare (Ana Relief). Cele patru foraje geotehnice vor fi efectuate în interiorul acestui perimetru. Distanţa fată de Constanţa - 104 km, adâncimea apei în zonă - 70 m, distanţa faţă de Bulgaria  -117 km, distanţa faţă de Ucraina - 126 km, distanţa faţă de Ucraina - 82 km.
 
Rezerva de gaz Ana a fost descoperită în 2007 de compania canadiană Sterling Resources şi a fost botezată iniţial Doina Sister. Tot atunci, a fost descoperit şi zăcământul de gaz Doina.

Despre Black Sea Oil & Gas SRL

Firma a fost înfiinţată în anul 2007 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, Calea Floreasca. Este controlată de Bsog Holding Activity SRL, cu 99,99% din capitalul social, şi CIEP Romania SCA, din Luxemburg, cu 0,01% din capitalul social. Persoane împuternicite sunt Serge Guibert, născut pe 11.07.1970, în Antananarivo, Madagascar, şi Mark Douglas Beacom, născut pe 12.01.1960, în Calgary, Canada. Black Sea Oil & Gas SRL se ocupă de extracţia gazelor naturale.
 
Sursa foto: www.descopera.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii