Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:18 24 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociațiile de elevi solicită asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor

ro

26 Aug, 2021 11:51 574 Marime text
  • Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie.

Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor școlare în anul școlar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri.
 
Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite.

„Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit.

Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcție de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcție de tipul de bursă. În acest sens, considerăm necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:

  • burse de merit: 5% 
  • burse de studiu: 15%
  • burse de performanță: 20%
  • burse sociale: 20%”, spun aceștia.
 
Ei sunt de părere că bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent.

„Mai mult, este necesară diferențierea cuantumurilor minime în funcție de tipul de bursă.

Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, nu poate avea același cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toți elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite.
 
Solicităm ferm ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală și să fie asigurate cuantumuri diferențiate în funcție de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie!”, mai transmite Asociația Elevilor Constanța.

 
Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța spune că este necesară asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor. 

„Considerăm necesară asigurarea diferențiată a cuantumurilor minime ale burselor, având în vedere faptul că fiecare tip de bursă corespunde unor nevoi diferite, având criterii diferite de acordare.

Cuantumurile minime de 100 de lei la fiecare tip de bursă sunt făcute din pix, fără o analiză reală a nevoilor elevilor.

Raportarea la salariul minim pe economie este fundamentală pentru ca acestea să corespundă nevoilor economice reale ale elevilor!”, transmite Ariana Dudună, președinte AEC

Ti-a placut articolul?

Comentarii