Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociațiile de elevi cer revocarea lui Sorin Cîmpeanu „Elevii și profesorii au fost abandonați de către autorități”

ro

21 Aug, 2021 10:27 1710 Marime text
  • Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită revocarea de urgență din funcție a Ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, deoarece acesta amână creșterea salariilor profesorilor.

„Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că nu va crește salariile profesorilor în urma rectificării bugetare, spunând că această creștere nu ar fi o prioritate. Amintim faptul că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească la 1 septembrie 2020, creșterea fiind însă amânată pentru 1 septembrie 2021, astfel aceasta reprezentând cea de-a doua amânare a măririi remunerațiilor.
 
Tragem un semnal de alarmă cu privire la faptul că, prin stagnarea creșterii salariale, calitatea actului educațional întâmpină o scădere, profesorii având nevoie de compensații materiale optime, direct proporționale cu munca pe care o depun, pentru a lucra într-un mod eficient.

Mai mult, tinerii din zilele noastre nu sunt motivaţi de salariul mic de profesor şi aleg alte cariere, ducând la o lipsă majoră de cadre didactice dedicate acestei profesii.

Astfel, școlile ajung să angajeze persoane fără pregătire, aproximativ 18.000 dintre cadrele didactice din anul școlar 2019-2020 fiind necalificate pentru postul ocupat, conform statisticii oficiale a Ministerului Educației.
 
Considerăm faptul că ministrul a dat dovadă de un profund dezinteres atât faţă de profesori, cât și față de întregul sistem de învățământ. Acesta nu a dovedit de-a lungul timpului faptul că are în prim-plan bunăstarea elevilor sau a profesorilor, periclitând constant asigurarea unui sistem de învățământ calitativ.

În acest sens, solicităm revocarea din funcție a ministrului Sorin Cîmpeanu având în vedere dezinteresul constant față de educație și lipsa de respect acordată activității cadrelor didactice!”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Elevilor din Constanța. 
 

„Ministerul Educației are nevoie de o conducere fermă, nu de indivizi siniștri care își bat joc de toți actorii sistemului de învățământ, de la profesor la elev.

Sorin Cîmpeanu a dovedit în mod repetat faptul că este incompetent și deconectat de la realitatea sistemului de învățământ, refuzând să ia măsuri reale care să crească calitatea acestuia. La momentul actual elevii și profesorii au fost abandonați de către autorități, în urma anunțurilor făcute de ministru.


Astfel, rectificarea bugetară nu va crește salariile profesorilor, nu va da transport gratuit elevilor, și multe altele. Profesorii au nevoie de salarii decente pentru a-și desfășura activitatea, iar amânarea creșterii salariale este inacceptabilă.

Consider că domnul ministru ar trebui să reflecte intens cu privire la activitatea sa în cadrul ministerului, activitate nulă din punct de vedere al rezultatelor, și dacă într-adevăr ține la educația din țara aceasta, să își dea de urgență demisia, pentru că este clar că prezența lui în instituție nu aduce nicio contribuție nimănui”, transmite Ariana Dudună, președinte AEC.

 

„Vrem fapte, nu vorbe. Am observat cu atenție promisiuni peste promisiuni legate de bugetul pentru transport, salariile profesorilor și multe altele.

Cred că este timpul ca decidenții să își măsoare vorbele și să acționeze asupra lor. Această indiferență aruncată profesorilor, cât și elevilor trebuie să înceteze odată pentru totdeauna”, spune Ana-Maria Groza, președinte AEBI.

 

„Lipsa cadrelor didactice pregătite temeinic este resimțită de actorii principali ai actului educațional, dar se pare că efectele acesteia nu ajung până după ușile închise ale Ministerului Educației.

Responsabilitatea profesorilor este una crescută, dar din păcate invers proporțională interesului decidenților față de binele real al elevilor și al sistemului de învățământ, astfel se ajunge în punctul în care creșterea salariilor dascălilor este iarăși amânată.

Observăm așadar că iarăși un lucru cu adevărat important este codaș pe lista priorităților clasei politice actuale, făcându-ne astfel să ne ridicăm semne de întrebare: Care or fi lucrurile cu adevărat importante pentru cei care ne pun la cale viitorul (în cele mai nereușite moduri aș putea adăuga)? Se dorește aparent extinderea lipsei adevăraților profesioniști de la birourile din minister până la catedrele școlilor, prin lipsa de salarii atractive, care conduce tinerii pasionați și cu dorință de lucru spre alte profesii sau țări.

Cât va mai trata poporul român greșelile domnului ministru Sorin Cîmpeanu cu pasivitate? Cerem pe această cale revocarea urgentă a acestuia din funcția de ministru al educației, pentru care este cu siguranță incompetent”, precizează Alexandra-Ioana Guramba, președinte AEBC.

 

„Rugăm Ministrul Educației, să lase deoparte jocurile politice și să își îndeplinească atribuțiile pe care le presupune poziția. Amânarea creșterii salariilor profesorilor reprezintă unul dintre factorii pentru care educația din România nu se desfășoară corespunzător.

Domnul Ministru ne dovedește că nu este de mirare cum România ocupă locuri codașe în ceea ce privește educația, dacă atât elevii cât și profesorii nu sunt prioritizați în sistemul pe care îl conduce.

Din păcate, ne confruntăm din nou cu aceeași lipsă de interes și aceeași neasumare a problemelor. Astfel, acest lanț nesfârșit de greșeli ale ministrului ne face să îi privim revocarea din funcție ca o unică soluție", menționează Patrisia Moraru, președinte AVE.

 

„De ceva timp, sectorul educațional are la conducere modelul clasic de politician român, acela care face promisiuni la fiecare întălnire cu publicul, doar ca să le poată demonta peste două săptămâni.

Mărirea salariilor cadrelor didactice, împreună cu transportul gratuit al elevilor sunt în momentul de față două probleme majore ale sistemului îndesate sub un preș al indolenței și al incompetenței.

Acțiunile domnului Cîmpeanu asupra oricărei nevoi din învățământ, până în acest moment au fost fie insuficiente, fie inexistente. Prin urmare, cerem revocarea urgentă a domnlui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației”, spune Cristina-Alexandra Miculaiciuc, președinte AEM.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii