Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Articol inedit într-un ziar din Constanţa, în urmă cu 88 de ani „Femeea obiect, femeea păpuşe şi femeea bărbat ne sunt de o potrivă antipatice”

ro

14 Apr, 2015 00:00 2206 Marime text
În 1927 apărea, în ziarul constănţean „Dacia”, un articol intitulat, simplu, „Feminism”, articol semnat de Ax. Poni, care aborda problema imaginii femeilor. Autorul materialului pornea de la un articol din ziarul atenian „Feminismos”, apărut sub semnătura „d-rei Cariclea Carides, doctor în drept de la facultatea din Paris, avocat la Curtea de Apel din Athena”.

Aceasta din urmă era citată în „Dacia” cu următoarele consideraţii: „Ne adresăm astăzi bărbaţilor şi-i rugăm ca, cu mâna pe conştiinţă să ne spună dacă preferă femeea primitivă, femeea obiect din timpurile medievale, femeea vită care era măritată de părinţi fără a fi consultată; dacă preferă femeea păpuşe din secolul al XVIII-lea şi care a dăinuit până la recentul război mondial; în sfârşit, dacă preferă femeea modernă, femeea inteligentă şi instruită, femeea egală bărbatului”.

Răspunsul lui Ax. Poni este unul pe cât de direct, pe atât de simplu: „Cu mâna pe conştiinţă spunem domnişoarei doctor Cariclea Carides că nu preferăm decât femeea... femee. Femeea obiect, femeea păpuşe şi femeea bărbat ne sunt de o potrivă antipatice. Prima e bună numai la bucătărie şi la fabricarea copiilor. A doua nu foloseşte decât la paradă. A treia... e bună pentru tribunal, pentru sala de operaţie, pentru bancă, ş.a.m.d. Ori femeea o ia bărbatul ca tovarăşă, pentru ca să se bucure şi să sufere odată cu el. Când e vorba de specialitate, omul se adresează în afară de cămin. Îşi ia servitoare şi bucătăreasă, consultă un avocat, un doctor, un dentist, o cărturăreasă, un bancher... şi un cabaret”.

„În nici un caz nu înţelegem ca femeea să fie bărbat”

Autorul susţine că a defini femeia nu e tocmai simplu dar, „într’un rezumat de fulger, s’au putea spune că femeea... trebuie să fie femee”. „Reese clar (...) că în nici un caz nu înţelegem ca femeea să fie bărbat. Obiect? Femeea trebuie să fie cultă, manierată, casnică, gospodină, bună la bucătărie, bună la spălatul vaselor, bună în sindrofiile mondene, cinstită, adică credincioasă, să nu cheltuiască dincolo de mijloacele cari i se pun la dispoziţie, să nu-şi bârfească prietenile, să nu-şi părăsească copiii pe seama slujnicelor, în alţi termeni să fie mamă bună, nevastă bună, bucătăreasă bună, cochetă bună, distinsă, mândră şi modestă laolaltă...”. Pentru că anticipează faptul că bărbaţilor li se va reproşa că vor prea multe „de la femme”, autorul încheie „vom obiecta: tocmai de-aceea n’o putem găsi nicăieri”.

Textul a fost redactat cu respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice specifice limbii române de atunci. Ziarul „Dacia” apărea, la Constanţa”, la ora 18.00. Era, deci, o publicaţie „de seară”. A avut o apariţie îndelungată, primul număr văzând lumina tiparului pe 1 iulie 1915, iar ultimul, pe 28 octombrie 1944.

Sursa foto: stiri.apropotv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii