Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:55 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD A fost lansat proiectul despre conservarea biodiversităţii în Complexele lacustre Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu

ro

06 Nov, 2020 10:32 733 Marime text
  • În data de 4 noiembrie 2020, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice Complexele lacustre Gorgova Uzlina, Roşu-Puiu”.
  • Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea gradului de protecţie şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanţă comunitară din RBDD.
În data de 4 noiembrie 2020, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice Complexele lacustre Gorgova Uzlina, Roşu-Puiu”, cod MySMIS 2014+ 120890, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 - Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate.

Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea gradului de protecţie şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanţă comunitară din RBDD prin asigurarea unei circulaţii optime a apei în complexele Gorgova- Uzlina, Roşu- Puiu. Având în vedere starea hidrologică deltaică aflată într-o dinamică continuă, în corpurile de apă principale – canale, gârle, lacuri – au loc procese de colmatare în urma cărora se provoacă încetarea sau încetinirea accentuată a împrospătării apelor în lacuri și în zonele depresionare de la baza grindurilor.

În aceste zone are loc de obicei reproducerea naturală a speciilor de pești autohtone, fiind totodată și principalele habitate de hrănire și creștere a acestora.

Odată cu scăderea nivelului apei și înrăutățirea circulației de împrospătare a acestora în corpurile de apă ale deltei, apar, pe fondul temperaturilor ridicate din perioadele de vară și început de toamnă, fenomene negative care degradeaza condițiile de viață generale din ecosistemele acvatice naturale.

Proiectul este unul dintre cele trei pe care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării le are în implementare și care vizează activități de decolmatare necesare atât conservării biodiversității din Rezervație cât și desfășurarea activităților specifice.

Valoarea proiectului este de 14.286.221,78 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 14.286.221,78 lei (12.143.288,58 lei este din Fondul European de Dezvoltare Regională și 412.241,50 lei din Bugetul Național), echivalentă cu 87,8856 % din valoarea totală eligibilă aprobată.

Durata de implementare a proiectului este de 72 de luni, respectiv între data de 01.01.2018 şi data de 31.12.2023. La conferință, care a fost organizată atât fizic cât și online, pentru o mai largă participare în aceste vremuri speciale determinate de pandemia de COVID-19, au participat reprezentanții celor trei entități partenere în implementarea proiectului: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării, Institutul Național de CercetareDezvoltare "Delta Dunării"- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați precum și reprezentanți ai părților interesate (autorități și comunități locale, ONG-uri, federații de pescari, asociații de turism, agenți economici din RBDD, etc.).

Reprezentanții partenerilor au prezentat stadiul implementării proiectului și au răspuns la întrebările participanților.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD

Ti-a placut articolul?

Comentarii