Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape trei ani de închisoare în dosarul unui om de afaceri anchetat pentru evaziune fiscală. Și-a recunoscut vina

ro

10 Sep, 2019 15:47 2094 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra  a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operaţiuni comerciale fictive.

În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu și fost vicepreședinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de omul de afaceri s-a sustras de la plata  taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe  profit în sumă de 7.361.383 lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de omul de afaceri a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.
 
În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.
        
Dosarul de urmărire penală privind pe omul de afaceri împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul București.
 
DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii