Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi în valoare de sute de mii de lei aplicate de ITM Constanța pe Litoralul Românesc”

ro

08 Sep, 2023 13:45 802 Marime text
Foto: ITM ConstanțaInspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desfășurat în perioada 01 iulie -01 sptembrie a.c, o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Potrivit ITM Constanța, campania a avut ca obiective identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea  modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 721 controale din care 53 au fost efecuate noaptea începând cu orele 22,00 și 160 controale efecuate în zilele de sâmbătă și duminică.

In urma verifcărilor s-au aplicat 85 sancțiuni contravenționale, din care 52 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 431.900 lei și 33 sancțiuni contravenționale cu  avertismente.
17 persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, dintre care 2 tineri cu vârsta  cuprină între 15 – 18 ani pentru care angajatorul nu respecta regimul de lucru al minorilor, motiv pentru care  a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

„Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 183 de măsuri obligatorii,  cu termene concrete de realizare.
Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
In domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi 93 angajatori, din care 39 au fost sancționați contravențional cu 12 sancțiuni contravenționale  cu avertisment și 5 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 17.500 lei. Au fost dispuse 17 măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților.
Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, amenajarea necorespunzătoare a căilor de acces, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși“ - au mai precizta reprezentanții ITM Constanța.

 ​Știri ConstanțaMuncă nedeclarată și neconformități înregistrate în Constanța. Raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii