Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AFDPR Apel către rudele și urmașii deținuților politici morți la Periprava și Târgu Ocna

ro

03 May, 2022 20:11 1210 Marime text
  • După cum se cunoaște, începând din anul 2020, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) a preluat în mod oficial dificila sarcină de căutare a victimelor regimului comunist pe întreg cuprinsul țării, a celor care au fost executați, cu sau fără judecată, precum și a celor care au murit în timpul detenției petrecute în lagăre și închisori.

Scopul acestei activități este ca prin anchete de teren și intervenții arheologice să fie descoperite locurile de înhumare, care să conducă la recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale victimelor.


Aceste investigații de interes național au fost începute oficial în anul 2006 sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, până în prezent fiind efectuate numeroase acțiuni în toată țara, unele de o complexitate deosebită.

De la început, acestea au fost și continuă să fie executate de o echipă de arheologi specializată în astfel de intervenții, organizată și îndrumată de domnul Gheorghe Petrov. Cercetările se desfășoară sub patronajul AFDPR în conlucrare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, sprijinul material fiind asigurat din donații particulare colectate prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj.
 
Printre investigațiile aflate în atenția noastră se regăsesc și cele de la fostul lagăr din Periprava, jud. Tulcea, și de la penitenciarul din Târgu Ocna, jud. Bacău, unde echipa de arheologi desfășoară de mai mulți ani săpături în cimitirele unde au fost înhumați cei care au murit în aceste locuri. În urma campaniilor arheologice efectuate până în prezent, care vor continua și în acest an, au fost descoperite și recuperate rămășițele pământești a câtorva zeci de victime, care se află depuse pentru analize de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București.

Cea mai importantă procedură medicală o reprezintă stabilirea ADN-ului persoanelor decedate prin analiza probelor biologice provenite de la materialul osteologic descoperit. Pentru identificarea osemintelor este necesară recoltarea și prelucrarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor, costurile acestor analize revenind în sarcina Statului.
 
Având în vedere cele arătate, AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate la Periprava și Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea informării și întocmirii documentelor necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii