Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adăpostul de câini de la Cernavodă - un exemplu pentru întreaga Europă (Galerie foto)

ro

05 Oct, 2012 01:00 9859 Marime text
cernavoda2.jpgEuroparlamentarii Vadim Tudor şi Andrea Zanoni, Gheorghe Hânsă, primarul de la Cernavodă, Lucian Blaj, primarul de la Seimeni, Marian Iordache, primarul de la Medgidia, însuşi ambasadorul Italiei, Excelenţa sa Mario Cospito, şi iubitori de animale au fost prezenţi ieri la inaugurarea Adăpostului „Save the Dogs and Other Animals Onlus".

Sara Turetta, coordonatorul centrului, a declarat în deschiderea evenimentului că adăpostul de la Cernavodă reprezintă un model pentru întreaga ţară, acesta oferind cea mai bună soluţie în privinţa rezolvării problemei câinilor fără stăpân. „Un adăpost pentru câini nu poate fi o rampă unde se aruncă animalele, ci un loc unde acestora li se oferă toate condiţiile", a precizat Sara Turetta. Coordonatoarea centrului a afirmat că miza lor este ca adăpostul să devină un loc al comunităţii. În acest sens, la anul vor fi organizate vizite la biobază pentru copiii din Medgidia şi Cernavodă, astfel încât cei mici să fie educaţi şi să înveţe cum să se poarte cu animalele. Sara Turetta a precizat că centrul găzduieşte şi cai şi măgăruşi care au fost maltrataţi de persoanele care i-au avut în grijă, pe viitor dorindu-se extinderea adăpostului pentru cai şi măgăruşi, întrucât sunt multe animale care ar trebui luate de la stăpâni deoarece aceştia nu ştiu să se poarte cu ele.

„Ceea ce se întâmplă cu câinii la Constanţa nu este acceptabil!"

Sara Turetta a declarat că nu este de acord cu ceea ce se întâmplă la Constanţa legat de gestionarea câinilor fără stăpân şi susţine că a asistat la scene de groază şi a văzut cum sunt omorâţi sute de câini cu cruzime şi fără respectarea normelor legale, în acest sens având şi fotografii. De altfel, italianca a mărturisit că această poveste de coşmar face obiectul unui proces pe rol. Coordonatoarea centrului a precizat că nu are puterea financiară pentru a deschide la Constanţa un adăpost asemenea celui de la Cernavodă, însă susţine că Primăria Constanţa ar trebui să le urmeze exemplul şi să înfiinţeze un astfel de adăpost.

„Suntem obligaţi să rezolvăm această problemă împreună"

cernavoda-cernavoda1.jpgPrimarul Gheorghe Hânsă a ţinut să-i mulţumească Sarei pentru efortul depus pentru înfiinţarea acestui centru, apreciind că investiţia din acest an a Fundaţiei „Save the Dogs and Other Animals Onlus" de la Cernavodă este una dintre cele mai importante. „Acest adăpost reprezintă una dintre cele mai importante investiţii ca valoare. Iată în sfârşit o oază de rezolvare europeană a unei probleme pe care, din păcate, noi, românii, am tratat-o neputincioşi", a afirmat Hânsă. Primarul a explicat că nu poţi rezolva problema câinilor fără stăpân doar în Cernavodă, ci este necesar să li se alăture şi comunităţile din împrejurimi. „Suntem obligaţi să rezolvăm această problemă împreună", a afirmat Hânsă. De asemenea, primarul şi-a exprimat dorinţa de a include acest centru şi împrejurimile într-un circuit turistic.

În 2013 se va face recensământul căţeilor

Şeful autorităţii locale a precizat că reprezentanţii adăpostului sunt prieteni vechi de ai săi, iar revenirea sa la Primăria Cernavodă a încurajat reluarea colaborării cu Fundaţia „Save the Dogs and Other Animals Onlus". Astfel, în baza unui protocol ce va fi perfectat între Primăria Cernavodă şi Fundaţia Save the Dogs and Other Animals Onlus, din anul 2013 va demara la Cernavodă un program de gestionare a cânilor din curţile oamenilor. Banii pentru susţinerea programului vor fi asiguraţi din bugetul local al Primăriei Cernavodă. În cadrul programului se are în vedere realizarea unui recensământ al câinilor, marcarea cu cipuri a căţeilor pentru identificare lor, dar şi sterilizarea acestora pentru a putea fi stopată înmulţirea. Localnicii care se vor opune acestui proiect vor fi sancţionaţi prin instituirea de către Consiliul Local Cernavodă a unor taxe, a explicat Hânsă.

„Nu putem să fim europeni fără să avem grijă de animale"

Europarlamentarul Andrea Zanoni a apreciat că proiectul pilot de la Cernavodă ar trebui copiat nu doar de celelalte oraşe din România, ci şi de Uniunea Europeană, în timp ce ambasadorul Italiei, Excelenţa sa Mario Cospito, a menţionat că nu putem să fim europeni fără să avem grijă de animale, amintind faptul că micuţii cu autism sau cu alte deficienţe pot fi trataţi prin terapia cu animale. Excelenţa sa Mario Cospito i-a mulţumit primarului Gheorghe Hânsă pentru prietenia şi deschiderea pe care a avut-o faţă de poporul italian.

Adăpostul este şi centru de adopţii pentru câini

Câinii fără stăpân aduşi la centru sunt incluşi într-un program de adopţie adresat cetăţenilor din Italia şi Finlanda. Acest proiect a început în urmă cu zece ani şi în ultima perioadă, lunar, îşi găsesc un adăpost în Italia sau Finlanda, în medie, 50 de căţei. De asemenea, animalele bolnave şi fără stăpân sunt tratate la acest centru şi doar cele care nu mai pot fi tratate sunt eutanasiate. Adăpostul are o capacitate de 350 de câini, iar aceştia sunt îngrijiţi la centru până în ziua în care îşi găsesc stăpâni. Sara Turetta a afirmat că în România nu a fost încuviinţată nicio adopţie. S-a dorit de către nişte români adopţia unor patrupede pentru pază, însă au fost refuzate solicitările de acest gen întrucât câinii sunt ţinuţi în lanţuri, ceea ce contravine politicii adăpostului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii