Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL Operatorii de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari și Mamaia, invitați pe teren

ro

17 Dec, 2020 15:49 2916 Marime text
  • Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral i-au invitat în aceste zile pe teren pe cei 130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari și Mamaia.
Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral i-au invitat în aceste zile pe teren pe cei 130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari și Mamaia pentru a le prezenta riscurile la care vor fi supuse construcțiile temporare de pe plajă în timpul lucrărilor de înnisipare.

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au solicitat prin notificările trimise în luna august și noiembrie, operatorilor de plajă care dețin construcții temporare de tipul beach-barurilor sau anexe tehnice și de depozitare aflate pe plajă în zona în care acum se execută înnisiparea în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene, să îndepărteze construcțiile pe timpul sezonului rece 2020 – 2021, dar unii dintre aceștia au refuzat pe motivul deținerii unei autorizații de construcție emisă de Primăria Constanța.

În contextul actual al pandemiei, operatorii economici au fost invitați în teren, pe parcursul a 3 zile, la o analiză a situației actuale (a beach – barurilor aflate pe suprafața de plajă) raportată la implementarea proiectului “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”. Solicitările repetate ale ABADL vin în urma faptului că orice zi de întârziere a proiectului de înnisipare vă genera costuri substanțiale și suplimentare pentru statul român.

“Construcțiile temporare de pe plajă sunt prevăzute în PUZ și au autorizație de construcție emisă de administrația locală, astfel că apelăm la bunavoința operatorilor de plajă ca acestea să fie ridicate în timp util, până la finalizarea lucrărilor de înnisipare. În același timp în urma solicitării sprijinului Primăriei Constanța și a participării la aceste întâlniri, reprezentanții acesteia le-au dat asigurări operatorilor de plajă că vor primi sprijinul noii conducerii a administrației locale și i-a asigurat că activitatea lor în anul 2021 se vă desfășura în condiții normale și potrivit dispozițiilor locale.

Mulți dintre operatorii de plajă deja au început dezafectarea construcțiilor temporare, iar în urma întrunirilor avem încrederea că aceștia au înțeles care este impactul acestui proiect cu finanțare europeană de aproape 1 miliard de euro asupra vieții economice, sociale și turistice și ne bazăm pe colaborarea lor în acest sens.

Precizăm că proiectul nu este unul de amenajare peisagistică a plajelor constănțene, ci este un proiect care are ca scop diminuarea efectelor eroziunii costiere și trebuie să avem în vedere că anual se pierd, în medie, 2 metri din lățimea plajelor, iar în prezent sunt sectoare de plajă care nu mai au deloc nisip”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Menționăm că, aceste construcții temporare ar putea fi afectate de lucrările aflate în desfășurare pentru că acestea presupun pomparea pe plajă a unui amestec de apă și nisip sub presiune și dispersarea sedimentelor cu ajutorul utilajelor terasiere grele. Mai mult decât atât, pe lângă pericolul reprezentat de execuția lucrărilor, ridicarea nivelului plajei vă genera la final o diferență de nivel, care în funcție de zonă poate depăși un metru, între podeaua construcției temporare (ex beach - bar) și nivelul plajei noi.

Din aceste motive este imperios necesar ca aceste construcții temporare aflate în zona de plajă Mamaia (subsector Mamaia VII - 14 la sud și subsector Năvodari II - 45 la nord), aferentă lucrărilor de înnisipare să fie demontate pe parcursul sezonului rece 2020-2021.


“Instituția noastră își dorește ca lucrările de înnisipare să nu aibă niciun impact negativ asupra desfășurării normale a activităților turistice specifice pe timpul sezonului estival următor (2021). Orice întârziere a proiectului poate duce la o amânare a debutului sezonului estival ce poate afecta atât turiștii, cât și activitatea instituției noastre și a operatorilor de plajă", a mai precizat Bogdan Bola.

Reamintim că, în luna noiembrie a anului curent au demarat lucrările cuprinse în cadrul proiectului “Protecția și Reabilitarea părții Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” și care reprezintă o continutate a proiectului implementat cu succes la sfârșitul anului 2015, în Faza I.

Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna acestui an și se estimează că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acesta implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina și plaja Năvodari - reper Arena Regia) și extinderea unei construcții hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puțin 100 m lățime, la cota de cel puțin +2 m, pe o perioada de timp de 50 de ani, a transmis Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Sursa foto: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii