Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

9 iunie - Ziua internațională a arhivelor. Mesajul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale

ro

09 Jun, 2021 09:58 1870 Marime text
  • Ziua internaţională a arhivelor este evenimentul care reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii.
La 9 iunie este marcată Ziua internaţională a arhivelor. Evenimentul reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii. Arhivele, alături de muzee şi biblioteci, participă la conservarea memoriei colective, potrivit www.arhivelenationale.ro.

Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile.

„Consiliul Internațional al Arhivelor a decis, în cadrul Adunării Generale anuale din noiembrie 2007, să lanseze Ziua internațională a arhivelor la 9 iunie, data la care acest consiliu fusese creat în 1948, sub auspiciile UNESCO. România a devenit membră a Consiliului Internațional al Arhivelor cu prilejul congresului de la Florența din 1956.

Această zi ne amintește faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanității, este o zi dedicată cunoașterii și descoperirii arhivelor, a profesiei de arhivist.

Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale este o structură teritorială a Arhivelor Naționale, care asigură aplicarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul județului Constanța.

O componentă importantă a activității Serviciului Județean este acordarea asistenței de specialitate și asigurarea defășurării unitare a operațiunilor arhivistice prevăzute de lege la nivelul creatorilor și deținătorilor de documente din zona teritorială de competență.

De asemenea, S.J.A.N. Constanța este deținătorul unor fonduri și colecții de o importanță majoră pentru comunitatea locală și nu numai. Acestea sunt izvoare valoroase în reconstituirea proceselor istorice și sociale din această parte a țării. Instituția asigură accesul la documentele deținute prin eliberarea de copii sau extrase privitoare la drepturile cetățenilor, iar prin sala de studiu oferă acces la documente pentru cercetători, istorici, studenți și alte categorii de utilizatori. Personalul S.J.A.N. Constanța participă la viața culturală și științifică prin organizarea de expoziții proprii sau în colaborare cu alte instituții, prin publicarea de articole, studii în publicații de specialitate și în presă.

Astfel se profilează misiunea complexă a Arhivelor Naționale, o instituție cu activități în domeniul administrației publice, unde sunt pregătite și selecționate cele mai importante documente, în domeniul culturii, prin patrimoniul unic admnistrat, în cel al istoriei, căreia îi oferă dovezi esențiale pentru scrierea ei, și educativ, deoarece contribuie în mod esențial la definirea identității naționale”, a transmis Pt. Șef Serviciu, Gina Ghiață.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii