Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:56 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

4 obiceiuri alimentare care cresc nivelul de colesterol

ro

24 Apr, 2023 16:13 1334 Marime text
 
  • Colesterolul mărit este considerat un factor de risc important pentru boala coronariană și alte boli cardiovasculare. Există mai multe posibile cauze ce pot contribui la creșterea nivelului acestuia, iar printre acestea se numără și unele obiceiuri alimentare mai puțin bune.[3] Continuă să citești pentru a descoperi care sunt acestea.
1. Consumul excesiv de carne roșie și lactate grase
Atât carnea roșie, cât și lactatele grase sunt bogate în grăsimi saturate. Corpul nostru are nevoie și de ele într-o anumită măsură, dar o dietă bogată în grăsimi saturate poate crește nivelul total al colesterolului și să încline balanța în favoarea colesterolului LDL, colesterolul „rău”. Nivelul ridicat de colesterol LDL favorizează acumularea de depozite de grăsime în interiorul pereților vaselor de sânge, ceea ce va duce la îngustarea acestora, va obstrucționa circulația normală a sângelui și crește riscul producerii unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.[1][3] 
Dezvoltarea acestor depozite de grăsime pe vasele de sânge nu provoacă întotdeauna simptome ușor de identificat sau de recunoscut. Există însă diverse teste și investigații, cum este și coronarografia, de exemplu, cu ajutorul cărora se poate stabili un diagnostic și un plan de tratament.
2. Prea multe alimente procesate
Consumul excesiv de alimente procesate poate avea și el un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol. În această categorie intră chipsurile, mâncarea de tip fast-food sau mezelurile. Acest tip de alimente conțin adesea cantități ridicate de grăsimi saturate, grăsimi trans și sodiu. Consumul excesiv, pe termen lung, a alimentelor procesate este asociat cu creșterea nivelului colesterolului LDL și scăderea nivelului colesterolului HDL (colesterolul „bun”). Ca și în cazul de mai sus, acest lucru favorizează dezvoltarea acelor depozite de grăsimi în vasele de sânge și crește riscul apariției unei boli de inimă și a producerii unui accident vascular cerebral.[2] 
Citește cu atenție etichetele alimentelor pe care le achiziționezi și încearcă să eviți sau măcar să limitezi consumul alimentelor procesate. Oricând este posibil, este indicat să optezi pentru opțiuni mai sănătoase, precum fructele, legumele și cerealele integrale.
3. Aportul insuficient de fibre
Aportul insuficient de fibre, în special de fibre solubile, poate contribui și el la creșterea nivelul de colesterol. Fibrele solubile împiedică absorbția colesterolului în organism. Prin urmare, un consum adecvat de fibre poate contribui la menținerea unui nivel echilibrat de colesterol și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Surse bune de fibre sunt cerealele integrale, fructele (ex: bananele, merele, portocalele, perele si prunele) și leguminoasele (ex: fasolea, lintea, năutul). Ele pot fi integrate cu ușurință în dieta ta și pot reprezenta un înlocuitor pentru alimentele procesate, despre care am vorbit mai sus. Fructe și legume proaspete pot fi consumate zilnic, ca o alternativă la alte gustări mai nesănătoase, iar leguminoasele pot fi folosite pentru a prepara diverse feluri de mâncare.[4]
4. Evitarea consumului de pește
Peștele este o sursă importantă de acizi grași omega-3. Acești acizi grași nu contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL), dar pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL), având astfel un rol esențial în menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Printre altele, previn formarea cheagurilor de sânge, sunt asociați cu niveluri mai scăzute de inflamație în organism și ajută la scăderea tensiunii arteriale. 
Exemple de surse bune de acizi grași omega-3 sunt somonul, tonul și macroul. Specialiștii recomandă să consumi pește de cel puțin două ori pe săptămână.[1][4] 
Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate contribui semnificativ la menținerea unui nivel optim al colesterolului și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Prin reducerea consumului de carne roșie, lactate grase și alimente procesate, creșterea aportului de fibre și includerea peștelui în dieta noastră, putem îmbunătăți sănătatea inimii și calitatea vieții. 
 
Bibliografie: 
  1. „Can Lifestyle Changes Benefit Your Cholesterol?”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935. Accessed 3 Apr. 2023.
  2. „Facts about Trans Fats”, National Library of Medicine, 2020, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000786.htm. Accessed 3 Apr. 2023.
  3. „High Cholesterol - Symptoms, Causes & Levels”, British Heart Foundation, 2023, www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/high-cholesterol. Accessed 3 Apr. 2023.
  4. „How to Lower Cholesterol with Diet”, National Library of Medicine, 2021, medlineplus.gov/howtolowercholesterolwithdiet.html. Accessed 3 Apr. 2023.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii