Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfârşitul verii, moment de bilanţ la DSVSA 200 de amenzi aplicate, dar niciun focar de toxiinfecţie alimentară!

ro

01 Sep, 2015 00:00 3198 Marime text
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanţa, a prezentat, ieri, rezultatele activităţii Comandamentului Sezon Estival Litoral 2015. Mai mulţi medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanţa, împreună cu medicii veterinari oficiali detaşaţi, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Alături de directorul DSVSA Constanţa, Geronimo Brănescu, la momentul de bilanţ a participat şi preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu. „Este pentru a doua oară când pe litoral nu au fost toxiinfecţii alimentare confirmate. Au fost însă cinci cazuri de suspiciuni, dar niciuna nu a fost confirmată. Ultimul caz, cel de la tabăra Comorova, a fost de asemenea infirmat. Astăzi (n.r. ieri) am primit buletinul analizelor“, a declarat Dumitru Băiculescu, preşedintele ANSVSA Constanţa.
 
Acesta a precizat că au fost verificaţi 1.847 de agenţi economici, controalele de specialitate vizând: 831 de restaurante, 33 de pizzerii, 165 de unităţi tip fast-food, 75 de braserii, 99 de unităţi tip bufet, o unitate tip bistro, două snack baruri, 79 de baruri şi 31 de beach baruri, 12 pensiuni, 312 magazine alimentare, 13 rulote fast food, 82 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 38 de cofetării/patiserii, 12 tonete de îngheţată, 26 de cantine, 23 de tabere şcolare, precum şi patru supermarketuri. Nu în ultimul rând, au mai fost verificate de inspectorii DSV două pescării, două depozite alimentare, o unitate de tip brutărie, o gelaterie, o unitate produse congelate, o unitate autofrigorifică şi un târg de vară. Potrivit conducerii ANSVSA, unităţile au fost localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Directorul DSVSA Constanţa, Geronimo Brănescu, a declarat că aceste acţiuni au fost atât planificate, cât şi efectuate în urma sesizărilor. „În 2015, toate unităţile de pe litoral au fost verificate. Cele mai multe sesizări au fost confirmate, însă au existat şi alarme false. Deşi comandamentul Litoral 2015 se încheie, angajaţii DSVSA vor fi în continuare în alertă pe litoral, iar cetăţenii pot sesiza orice abatere pe care o constată la dispeceratul Call Center, la 0800.826.787, şi la numărul de telefon 0769.054.207, pus la dispoziţie de DSVSA Constanţa“, a precizat Geronimo Brănescu.
 
Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 201.400 de lei. În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea, comercializarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare, precum şi comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţii neaprobate/neigienizate sanitar-veterinar.
 
Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne - 38.077 kg, lapte şi produse lactate - 9.308 kg, peşte şi produse din peşte - 10.692 kg, ouă - 715 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 559.467 de lei.
În perioada de desfăşurare a Comandamentului Sezon Estival 2015, au existat cinci suspiciuni de toxiinfecţii alimentare, niciuna nefiind confirmată până în acest moment.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii