Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:16 24 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

153 de tone de articole pirotehnice în valoare de peste 7.800.000 de lei, confiscate în cadrul acțiunii Foc de Artificii

ro

31 Dec, 2022 12:24 731 Marime text
Petarde. foto: Gruparea de Jandarmi ConstanțaLa data de 21 noiembrie a.c., Poliția Română a demarat acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII 2022-2023”, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022 - 2023.

Potrivit unui comunicat al IGPR, acţiunile desfășurate au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare, de către societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora conform prevederilor legale.

Astfel, până în prezent, au fost verificate 1.844 de persoane fizice și juridice autorizate, fiind efectuate 5.380 de acţiuni în complexe, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost identificate 1.166 persoane fizice și juridice neautorizate.

În urma acestor activități, au fost efectuate 503 percheziții și au fost înregistrate 1.098 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.285 de persoane. De asemenea, au fost constatate 1.249 de infracțiuni și aplicate 302 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 471.950 de lei.

De asemenea, au fost confiscate 153 de tone de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 și P2, în valoare de peste 7.800.000 de lei.

Au fost reținute 12 persoane, față de 4 fiind dispusă măsura controlului judiciar.

Exemple:

1. În perioada octombrie – decembrie 2022, polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au documentat activitatea unui grup infracţional organizat, constituit la nivelul municipiului București și județelor Ilfov și Călărași, specializat în săvârşirea de infracţiuni privind regimul materiilor explozive.

Modul de operare al grupului ar fi constat în achiziționarea de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 și P2, de la mari producători de astfel de materiale, din Bulgaria și Polonia, pe care le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul României și pe care le-ar fi transportat în diferite localități din județele Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București, sectorul 2, în vederea recomercializării și folosirii cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

La data de 28 decembrie a.c., polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu cei ai structurilor teritoriale de arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Călărași, Argeș, Teleorman și Ialomița, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Poliția Sectorului 2, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, Institutului Național de Criminalistică, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, au pus în aplicare 21 de mandate de percheziție domiciliară, la locuințele membrilor grupului infracțional, cât și la locațiile de unde ar fi fost comercializate articolele pirotehnice, situate în municipiul București și județele Ilfov și Călărași, fiind puse în executare 8 mandate de aducere.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate aproximativ 3,5 tone de articole pirotehnice.

Cercetările sunt continuate în cele două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „constituirea unui grup infracțional organizat”, „orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept” și ,,folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”.

Față de 6 persoane a fost dispusă măsura preventivă a reținerii.

2. În perioada 29 – 30 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Astfel, au fost descoperite 8,1 tone de articole pirotehnice, deținute fără drept, în valoare de aproximativ 500.000 de lei și 110.140 de bucăți țigarete, de proveniență comunitară.

Bunurile au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și ,,contrabandă”.

Față de cei doi bănuiți a fost pusă în mișcare acțiunea penală, fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, în prezent aceștia fiind plasați sub control judiciar.

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii