Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei Române 2023 LIVE VIDEO-TEXT. Spectacol fascinant de forță, tehnologie și tradiție la Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

15 Aug, 2023 09:10 3705 Marime text

UPDATE 14 

Urmează ambarcațiuni de mare viteză cu aceleași steaguri, iar în plan îndepărtat se află Bricul Mircea recent întors. 



UPDATE 13

Vin parașutiștii cu drapelele României, UE și Nato. 



UPDATE 12

Urmează momentul focului de artificii de zi de pe digul de la Modern.
 

UPDATE 11

Vine zeul apelor. 

UPDATE 10 

La Constanța a început să plouă.  

UPDATE 9

Urmează slujba religioasă susținută de IPS Teodosie alături de un sobor de preoți. 



La eveniment participă și Nicolae Ciucă. 


UPDATE 8

Urmeaza ministrul apărării, Angel Tîlvăr să ia cuvantul. La eveniment au fost prezenți Cătălin Predoiu, Raed Arafat și Bogdan Despescu. 
 

„Din păcate, după decenii în care a fost un spațiu deschis pentru navigație, o regiune a cooperării și colaborării între țările riverane și parteneri din întreaga lume, războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagră într-o zonă de confruntări armate.

Ca răspuns la aceste amenințări, Alianța a arătat că este unită, că relația transatlantică este solidă și că angajamentul asumat prin Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic este de nezdruncinat. Suntem toți pentru unul și unul pentru toți!”, a declarat Angel Tîlvar.


"Sunt onorat să pot fi alături de marinarii români la cea mai importantă sărbătoare a lor, care a devenit o tradiţie şi o atracţie a verii aici, la Constanţa, şi în toate porturile şi localităţile din România, unde există activitate şi obiceiuri marinăreşti.

Într-o astfel de zi, în primul rând, se cuvine să ne amintim cu pioşenie şi respect de eroii marinari căzuţi la datorie, în numele României, pe timpul războaielor din trecut sau în ultimele decenii, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional. Rememorăm faptele lor de vitejie, curaj şi devotament şi vom onora pentru eternitate memoria lor", a declarat Angel Tîlvăr.


UPDATE 7

Premierul Ciolacu ia cuvântul. 

„Înainte de toate aş vrea să-i salut pe toţi marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine şi mult succes în activitatea voastră! „La mulţi ani!”, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanţa sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificaţie simbolică aparte.

Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre şi la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigaţie dinspre Orient către inima Europei”, a transmis premierul.




UPDATE 6 

Președintele Iohannis a luat cuvântul. 

Bună ziua tuturor și La mulți ani!

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Prim-ministru,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Înaltpreasfinţia Voastră,

Excelențe,
Dragi marinari,
Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi de sărbătoare, dedicată marinarilor militari și civili.
Este emoționantă prezența atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române, care sunt deja o tradiție așteptată, în fiecare an, cu multă bucurie.

Ziua de 15 august a devenit, iată, un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun.

Dragi marinari,

Aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii.
Profesia dumneavoastră vă definește ca oameni care au ales un mod de viață presărat cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții pe măsură.
Gândurile noastre de prețuire și gratitudine se îndreaptă astăzi și către cei care și-au dedicat viața și au făcut suprema jertfă sub pavilionul național. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor și oceanelor.
Doamnelor și domnilor,
Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.

Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional.
Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.
România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.

Militarii români și Aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.

Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO.
Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.
Am consolidat securitatea României și vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înființat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu și permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, pe termen lung.
Doamnelor și domnilor,

România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.

În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate.
Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei.

Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.
În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele.

Dragi marinari,

Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii într-o carieră militară dificilă, dar esențială pentru apărarea țării noastre.
Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.
Misiunile desfășurate alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale și cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt.
Vă felicit pentru îndeplinirea misiunilor voastre și vă urez mult succes în continuare!
Marinarilor civili le doresc călătorii în siguranță pe mările și oceanele lumii și să se întoarcă mereu cu bine acasă!
Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!

La mulți ani și bun cart înainte!

Mulțumesc!


UPDATE 5

A sosit președintele Iohannis. 
 

UPDATE 4

La eveniment a sosit premierul Ciolacu. 



UPDATE 3 

O parte din secvențele pregătite pentru Ziua Marinei sunt anulate din cauza vântului puternic. 


UPDATE 2

Pe lângă oficialii de rang important a sosit și Delia Dinu consilierul personal al lui Klaus Iohannis.


UPDATE 1

La eveniment vor participa peste 150 de jandarmi la de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis. 

Centrul de greutate al manifestărilor organizate de Forțele Navale Române, pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române este marți, 15 august, la Constanța, unde marinarii militari prezintă, după o absență de patru ani, Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei. 

Festivitatea începe, cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea persoanei oficiale, urmată ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor, transmit reprezentanții Forțelor Navale. Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. 

Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști. Inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, care va fi prezentat marți, 15 august, la Constanța. 

La finalul acestuia, navele și aeronavele miltare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale, a mai punctat sursa citată. 



Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză - Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu - Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația. 



La ora 22.45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.


Citește și:
 

De ce se sărbătorește Ziua Marinei pe 15 august? Legătura cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii