Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 octombrie - Ziua permisului de conducere românesc! Ce mesaj a transmis ministrul MAI, Cătălin Predoiu

ro

11 Oct, 2023 12:37 958 Marime text
În fiecare an, la data de 11 octombrie, sărbătorim libertatea de mișcare, libertatea de a conduce un mijloc de transport.

Ziua permisului de conducere românesc este o oportunitate de a face unele precizări legate de exercitarea dreptului de a conduce un mijloc de transport pe drumurile publice.

„Specialiștii Ministerului Afacerilor Interne au răspuns cu profesionalism unei cereri în creștere substanțială pentru eliberarea permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare, fapt pentru care le mulțumesc și îi asigur de întreaga mea susținere în activitățile pe care le desfășoară. În această materie, au fost modernizate serviciile publice și suntem în standarde europene.

HUB-ul de servicii al MAI este nucleul procesului de digitalizare la nivelul MAI și reprezintă unul dintre pilonii transformării digitale a administrației publice din România.

Simplificarea accesului cetățenilor și mediului privat la serviciile furnizate de către MAI, în vederea facilitării interacțiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice, reprezintă un obiectiv important, în bună măsură atins, iar în calitate de ministru al Afacerilor Interne voi susține continuarea digitalizării serviciilor publice oferite de MAI cetățenilor.

Pe de altă parte, dreptul de a conduce un vehicul, ca orice drept, presupune și responsabilități, atât din partea celor care au competența de a elibera astfel de permise, cât și din partea celor le utilizează, a titularilor permiselor.

Procesul de eliberare a permiselor de circulație și a certificatelor de înmatriculare trebuie să fie bazat pe profesionalism și integritate. Orice neglijență sau indulgență în acordarea acestor permise pune direct în pericol siguranța traficului rutier și a cetățenilor. Cer tuturor celor implicați în aceste proceduri responsabilitate, exigență și profesionalism. Orice abatere sau complicități vinovate în acordarea permiselor și eliberarea certificatelor de înmatriculare fără respectarea procedurilor legale trebuie și vor fi drastic sancționate. Orice act de corupție în aceste proceduri trebuie descoperit și sancționat exemplar. Structurile cu atribuții în cadrul MAI trebuie să vegheze ca aceste proceduri să fie garantat profesioniste și desfășurate în deplină legalitate. Valabil și pentru redobândirea permisului în urma aplicării unor sancțiuni. Procedurile de redobândire a permisului trebuie făcute în deplină legalitate și cu maximă exigență. Din punctul meu de vedere, oricine eliberează un permis de conducere, fără îndeplinirea completă a tuturor criteriilor legale, pune în pericol siguranța cetățenilor și trebuie tratat ca atare de către toate structurile MAI, inclusiv cele care se ocupă de asigurarea integrității în cadrul MAI și al structurilor sale. Corupția și complicitățile de orice fel nu își au locul în cadrul MAI și al structurilor sale, indiferent despre ce domeniu de activitate discutăm, inclusiv eliberarea permiselor de conducere.

În ceea ce privește pe titularii permiselor de conducere, legea trebuie să fie mai exigentă cu cei care utilizează acest document și conduc sub influența alcoolului și a drogurilor de orice fel sau care își utilizează vehiculele pentru transportul drogurilor.

Recent, am pus în dezbatere publică un pachet legislativ complet prin care se propun inclusiv măsuri pentru creșterea disciplinei în trafic și a gradului de siguranță pe drumurile publice. Acest pachet ridică nivelul de exigență și de sancțiuni față de cei care își exercită iresponsabil sau abuziv dreptul la libera circulație pe drumurile publice.


Siguranța circulației este un bun public, iar MAI va acționa ferm pentru protejarea acestui bun public față de cei care încalcă normele de condus, în special pe cele privind viteza în trafic, principala cauza a producerii accidentelor, conform statisticilor oficiale, dar și pe cele privind conducerea fără a fi sub influența alcoolului și a drogurilor.

Este important să eliberăm drumurile publice de vitezomani iresponsabili, de consumatorii de alcool și droguri la volan. Poliția Română trebuie să demonstreze profesionalism, fermitate, integritate și exigență în această acțiune.

Cu ocazia Zilei Permisului de Conducere Românesc doresc să le transmit tuturor angajaților Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări și ai serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculări vehicule de la nivel teritorial, urări de sănătate, putere de muncă și să continue acest drum al modernizării serviciilor oferite cetățenilor.

La mulți ani!“ - se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii