Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce a cerut Ministerul Mediului şi Pădurilor Şeful Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Constanţa, băgat la beci într-un dosar de braconaj

ro

13 Oct, 2012 02:41 3710 Marime text
02_vanatori_vanatori.jpgMişcare surprinzătoare a procurorilor în dosarul presupuşilor braconieri veniţi tocmai din Italia pentru a vâna la Cernavodă. Dănuţ Vasile Miron, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Constanţa, a fost încătuşat pe motiv că ar fi distribuit în manieră ilegală, fără a efectua menţiunile în evidenţele obligatorii, un număr de 18.000 de cartuşe. Ieri, Dănuţ Vasile Miron a fost prezentat, alături de alte persoane (români şi italieni) Judecătoriei din Medgidia cu propunere de arestare preventivă. Tot ieri, Ministerul Mediului şi Pădurilor a anunţat intensificarea controalelor privind modul în care este respectată legislaţia în ceea ce priveşte organizarea partidelor de vânătoare pe fondurile cinegetice de pe teritoriul României.

Prin intermediul unui comunicat oficial, organele de anchetă au informat că pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de mai mulţi cetăţenii italieni şi români. Procurorii susţin că cei luaţi în colimator sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, participaţie improprie la braconaj, complicitate la participaţie improprie la braconaj şi abuz în serviciu în formă calificată privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic. Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa mai informează că cei cercetaţi sunt Luigi Sgobba, Daniele Quattrociochi, Giovanni Piatini, Dănuţ Vasile Miron (directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Constanţa), Aurelian Pană, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu şi Iulian Ţăranu.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate acum două zile, au fost depistaţi 20 de cetăţeni italieni care se aflau de câteva zile la vânătoare în zona Cernavodă. Oamenii legii spun că aceştia păstrau muniţia şi armele în condiţii de insecuritate totală în camerele de hotel şi în portbagajul maşinilor aflate în parcarea hotelului. „Astfel, în hotelul Domneasca au fost găsite un număr de 9 arme, 4.311 cartuşe şi un număr de 308 păsări vânate şi ţinute la congelator. Este de menţionat faptul că, în data de 28 septembrie, a fost tranzacţionată ilegal cantitatea de 7.000 cartuşe de vânătoare, fapt surprins video de lucrătorii de poliţie şi confirmat de depoziţia martorei L. M. - concubina lui Luigi Sgobba, cantitate de muniţie care a avut ca destinaţie finală Hotel Yahoo pentru distribuţia de facto în teren şi folosinţa acesteia de către grupurile de vânători italieni", mai susţin procurorii.

De asemenea, continuă oamenii legii, s-au mai descoperit în acest hotel un număr de 1.000 de cartuşe goale, care fuseseră trase anterior, adunate din fondul de vânătoare şi însemnând butoaiele pentru gunoi care urmau a fi arse şi reciclate. „În Hotelul Yahoo din Cernavodă au fost găsite un număr de 21 arme de vânătoare, 4.600 buc. cartuşe în camerele nr. 104 (ocupată de către Luigi Sgobba şi L. M.), plus camera nr. 101 junior 2, junior 1, junior 3, junior 4, camera nr. 205, 210, 213, 107, 105 şi 102 ale hotelului, un număr de 798 păsări vânate şi ţinute, de asemenea, la congelator".

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a constatat că, în perioada 8 - 10 octombrie, directorul executiv al AJVPS Constanţa, Dănuţ Vasile Miron, ar fi distribuit în manieră ilegală, fără a efectua menţiunile în evidenţele obligatorii, un număr de 18.000 de cartuşe. „Din cercetările desfăşurate până în acest moment a reieşit că inculpaţii, speculând oportunităţile legale şi folosind abil breşele sistemului de control al activităţii de vânătoare, au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul A.J.V.P.S. Constanţa, în mod ilegal partide de vânătoare pentru cetăţeni italieni, încălcând prevederile regimului armelor şi al muniţiilor şi aducând un grav prejudiciu fondului cinegetic naţional", au conchis organele de anchetă.

Faţă de cei nouă inculpaţi mai sus precizaţi a fost formulată propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, însă până la închiderea ediţiei magistraţii Judecătoriei din Medgidia nu ajunseseră la o decizie. După cum arătam şi mai sus, ieri, Ministerul Mediului şi Pădurilor a anunţat intensificarea controalelor privind modul în care este respectată legislaţia în ceea ce priveşte organizarea partidelor de vânătoare pe fondurile cinegetice de pe teritoriul României. „Am dispus verificarea, într-un timp cât mai scurt, a modului în care este respectată legislaţia în domeniul cinegetic şi anume verificarea situaţiilor privitoare la cotele de recoltă şi la respectarea Ordinului de Ministru 353/2008 privind practicarea activităţii de vânătoare de către toate asociaţiile care organizează partide de vânătoare pentru cetăţeni străini" a declarat secretarul de Stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Mugur Cozmanciuc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii