Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 04 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine-i născut în octoooombrie/Hai sus, hai sus, hai sus... Politicieni, avocaţi, profesori universitari, afacerişti-aniversaţi luna aceasta (galerie foto)

ro

01 Oct, 2012 01:00 4623 Marime text
deschidere.jpg„Mă uit mereu la barometru/Şi mă-nfior când scade-un pic,/Căci soarele e tot mai mic/În diametru", scria George Topîrceanu despre cea de-a doua lună de toamnă. Ce nu a spus poetul este că luna care începe astăzi este bogată în sărbătoriţi. Care mai de care, personalităţile Constanţei se mândresc cu faptul de a fi văzut lumina zilei în mijloc de toamnă. Balanţe sau scorpioni, cei născuţi în Brumărel nu au stat degeaba şi şi-au creat un nume, un renume, afaceri sau cariere politice. În orice caz, „octombrienii" nu-s de ocolit. Luna începe cu aniversarea zilei de naştere a inspectorului-şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Camil Manea, care împlineşte anul acesta 42 de ani.

Profesori, consilieri, afaceriste

Următoarea pe listă este Sorina Tuşa, avocata ajunsă consilier local din partea partidului al cărei membru este. Născută în 1980, despre Tuşa se spune că ar fi una dintre tinerele de viitor în politica locală. Pe 5 octombrie sărbătorim un veteran într-ale politichiei: Lucian Băluţ, preşedintele organizaţiei municipale a PSD, profesor universitar şi unul dintre mentorii cuplului politic Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu. Anul acesta, profesorul Băluţ împlineşte 60 de ani. O zi mai târziu, pe 6 octombrie, este rândul PP-DD-istlui Dinu Gheorghe să fie sărbătorit. Născut, crescut şi educat în Constanţa, a absolvit Şcoala generala nr. 2, Colegiul „Mircea cel Bătrân" şi Facultatea de Drept în cadrul Universităţii Bucureşti. Este doctor în Drept, în cadrul ASE Bucureşti, specializarea Dreptul Comerţului Internaţional. A fost expert criminalist, şeful Serviciului de investigaţii economico-strategice şi a candidat pentru funcţia de primar al Constanţei din partea partidului lui Dan Diaconescu. Dinu Gheorghe împlineşte anul acesta 57 de ani. Pe 11 al lunii octombrie este sărbătoare şi în familia deputatei Antonella Marinescu. Mama acesteia, Paraschiva Barbu, împlineşte în acea zi 65 de ani. Bună prietenă cu Victoria Gabriela, mama primarului Radu Mazăre, Paraschiva Barbu este o mare amatoare de călătorii, dar şi de afaceri.

Deputaţi şi candidaţi

Pe 12 octombrie 1946 se năştea Valentin Ciorbea, actualmente profesor al facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius. Prof.univ.dr Ciorbea este şi consilier local din partea Partidului Social Democrat. Luăm câteva zile de pauză de la sărbătoare şi ajungem pe 19 octombrie, când adjunctul Inspectoratului Teritorial de Muncă, unul dintre cei mai experimentaţi din domeniu. Tiberiu Pleşu, împlineşte 60 de ani. În ziua următoare este sărbătorită Adriana Strutinsky, fosta soţie a afaceristului Sorin Gabriel Strutinsky şi mama fiicelor sale. Ca şi fostul său consort, Adriana luat-o pe calea business-urilor. Născută în Constanţa, fiica lui Alexandru şi a Aureliei, doamna Strutinsky împlineşte, pe 20 octombrie, 44 de ani. 22 octombrie este ziua care dă startul petrecerilor multiple. În această zi avem doi sărbătoriţi: Maria Stavrositu şi Claudiu Iorga Palaz. Deputatul PDL, soţia lui Iancu Stavrositu şi mamă a doi băieţi, împlineşte anul acesta 39 de ani. Pe de cealaltă parte, fostul prefect şi candidat la primăria Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, căsătorit cu Claudia şi tatăl a doi copii, trece pragul celor 42 de ani. Pe 26 octombrie este sărbătorit un alt candidat la funcţia de primar al Constanţei, PRM-ista Cristina Raluca Dincu, cea care împlineşte 34 de ani, iar pe 27 octombrie îl putem felicita pe candidatul UNPR la fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa din partea PER, avocatul Dumitru Bădrăgan, ajuns la frumoasa vârstă de 38 de ani.

Petrecere fără sfârşit, pe 28.10

De departe, putem proclama 28 octombrie ziua sărbătoriţilor, pentru că avem nu mai puţin de patru aniversaţi. În această zi, în 1938, se năştea Dumitru Ion Cilibia, unul dintre afaceriştii de vază ai acestui oraş. „Tătic" al Petrocons-ului, Cilibia face multe afaceri de succes. De asemenea, numele lui apărea şi în societatea Aqualand şi a făcut afaceri cu Nicolae Nemirschi, fost viceprimar al Constanţei şi ministru al Mediului. În aceeaşi zi, dar în 1951, vedea lumina zilei unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni locali, Gheorghe Donţu. A candidat pentru funcţia de primar al Constanţei din partea PER şi, chiar dacă nu a câştigat, a atras atenţia constănţenilor asupra unor probleme de mediu deosebit de importante. Un alt sărbătorit al zilei este Petre Dinică, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care împlineşte 51 de ani. Pe 28 octombrie, dar în 1967, a văzut lumina zilei, în Botoşani, ca fiu al lui Iulian şi al Adrianei, Sorin Gabriel Strutinsky. A devenit, în perioada în care urma cursurile Institutului de marină, prieten cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, dar nu i-a urmat în cariera politică decât o perioadă. În schimb, din punct de vedere afaceristic, cei trei sunt nedespărţiţi. „Octombrian" este chiar şi preşedintele reales al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Născut în 1966 în Piteşti, judeţul Prahova, fiul lui Marin şi al Vasilicăi, Constantinescu a absolvit Liceul „Mihai Viteazu" din Ploieşti în 1985, iar în 1991 - Institutul de Marină Civilă Constanţa, Facultatea de Electromecanică. Este căsătorit cu Codruţa Mihaela şi are doi copii, pe Smaranda şi pe Ştefan. Cel care încheie seria sărbătoriţilor din această lună este prof.univ. Constantin Brăgaru, fost director al Direcţiei Generale de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, născut pe 30 octombrie 1963.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii