Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea „Vrem ca până la sfârşitul acestui an Vila Elena să fie funcţională"

ro

15 Jan, 2013 22:47 5170 Marime text
vila_elena_1.jpgOrdinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Dobrogea are planuri mari pentru 2013. După ce, în a doua jumătate a anului trecut, Ordinul a achiziţionat un nou sediu, anul acesta vrea să-l transforme în ceva funcţional. Amintim că OAR este noul proprietar al cunoscutei Vile Elena din Constanţa, situată pe bulevardul Ferdinand. Clădirea ridicată în 1922 este, la momentul actual, o ruină sinistră, ce-i drept, dar Ordinul Arhitecţilor vrea să schimbe acest lucru.

Un prim pas constă, potrivit declaraţiilor arhitectului Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, în lansarea unui concurs pentru arhitecţi. „Demarăm tema de proiectare şi apoi va fi lansat un concurs pentru arhitecţi, privind remodelarea, reabilitarea şi reconversia clădirii", a declarat Bălan, subliniind faptul că orice demers va avea nevoie de aprobarea Consiliului de Conducere al OAR. Preşedintele OAR Dobrogea a adăugat că „acolo sunt, de fapt, două clădiri, două corpuri". „Noi lansăm acum proiectul. După concurs vom trece la faza de proiectare".

vila_elena_Alexandru_Balan.jpgÎn ceea ce priveşte finanţarea, potrivit explicaţiilor lui Bălan, „OAR nu exclude posibilitatea de a face un împrumut, având deja câteva oferte de la bănci". Dacă lucrurile merg bine, vrem ca până la sfârşitul acestui an Vila Elena să fie funcţională". „Plătim nişte impozite uriaşe pentru ce este acolo, ca şi cum nu ar fi nişte ruine. Până la sfârşitul acestui an am putea să punem în funcţiune partea administrativă a clădirii, astfel încât o parte din vilă să fie funcţională", a mai afirmat preşedintele OAR - Filiala Dobrogea.

Aşa cum declarat în urmă cu câteva luni arhitectul Alexandru Bălan, OAR îşi doreşte ca noul sediu al său să cuprindă săli de expoziţie şi să găzduiască mese rotunde şi dezbateri.

La ora actuală, OAR Dobrogea funcţionează pe bulevardul Tomis, în zona Capitol, în clădirea Proiecte S.A., fostul Institut de Proiectări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marian Ilie 17 Jan, 2013 11:04 Buna ziua cititorilor si redactiei. Este o treaba nemaipomenit de buna sa se renoveze Vila Elena. Ar trebui , in ziarul dvs. sa scrieti de Monarhia Romaniei, incepind de la Carol I pina la Printesa Margareta a Romaniei.Dar sa spuneti adevarul nu ce s-a spus pe tyimpul comunistilor. Eu am 46 de ani, dar am auzit poveti de la rude mai in virsta, si se pare ca poporul a fost fortat sa treaca la comunism. la ce se intimpla acum in Romania, cred ca Monarhia constitutionala ar fi solutia pe termen lung , pentru noi. va multumesc si sper sa citim ceve legat in acest sens , in ziarul dvs.
  • Luca Stancu 17 Jan, 2013 10:56 Este un simbol al Regalitatii Romanesti, Carol I ne-a adus independenta de sub otomani.Iar in timpul regelui Ferdinand si Regina Maria a Romaniei, bunica regelui MihaiI si strabunica Principesei Margareta de Romania, fata regelui Mihai I,in timpul bunicilor lor Monarhia Romaneasca au facut ROMANIA MARE........ Parerea mea mai bine ar veni Monarhia Constitutionala in Romania , condusa de Principesa Margareta de Romania.