Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Puternică prezenţă românească la Festivalul de Film din Cottbus

ro

31 Oct, 2011 15:52 862 Marime text

Mâine, 1 noiembrie 2011, Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus/ Germania deschide pentru a 21-a dată porţile către producţii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est. Institutul Cultural Român din Berlin sprijină în calitatea sa de partener al festivalului prezenţa românească la Cottbus.

România este reprezentată şi anul acesta de o serie de producţii recente. Filmul „Crulic", în regia Ancăi Damian, a fost invitat în competiţia de lungmetraj a festivalului. "Crulic - Drumul spre dincolo", primul lungmetraj de animaţie românesc din ultimii 20 de ani, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 21 octombrie. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde a câştigat o menţiune specială, fiind ulterior selectat în mai multe festivaluri internaţionale de prestigiu printre care cele de la Namur, Telluride, Pusan, Varşovia şi Londra.

În cadrul competiției de scurtmetraj participă din România regizorul Mihai Şofronea cu pelicula „Aşteptând zorile". Scurtmetrajul lui Mihai Şofronea este o producţie independentă.

Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Fokus - Osteuropa der Regionen pelicula "Dacă bobu' nu moare", regia semnată de Sinisa Dragin.

Nu în ultimul rând, în juriul internaţional ediţiei din acest an se află şi cunoscutul regizor român Tudor Giurgiu.

Festivalul Internațional de Film de la Cottbus a fost înființat în 1991, cu intenția de a face simțită prezența filmelor din Europa de Est pe piața germană și de a urmări cum reflectă regizorii din fostele țări socialiste schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență. Cottbus a fost ales ca locație a acestui festival datorită tradiției universitare, precum și așezarea centrală a orașului în regiunea minorității sorbe.

De la înființarea sa, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire între scena de film est și central europeană și cea germană. Forumul industriei filmului „Connecting Cottbus" reprezintă de mai bine de 10 ani o platformă de concretizare a nenumăratelor proiecte comune de film ale producătorilor din Germania și Europa de Est. Revista Variety a enumărat Festivalul de la Cottbus printre cele mai importante 50 de festivaluri din întreaga lume.

Deschiderea oficială a festivalului are loc mâine, la orele 19.00, cu proiecţia coproducţiei polonezo-suedeze, „Die Mühle & das Kreuz", în regia lui Lech Majewski.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii