Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înlocuim orezul alb cu cel brun?

ro

08 May, 2014 11:12 1322 Marime text


Toţi medicii şi experţii în nutriţie ne recomandă înlocuirea orezului alb cu cel brun. De ce?
Pentru că orezul alb este un produs rafinat, iar prin rafinare se pierd multe dintre proprietăţile cu un important rol în sănătate.
Astfel, orezul brun conţine o cantitate mai mare de proteine, fibre, magneziu, zinc şi potasiu. În lipsa acestor nutrienţi, orezul alb poate creşte nivelulul glicemiei în sânge. Acesta este motivul principal pentru care diabeticii trebuie să înlocuiască în totalitate orezul alb cu cel brun.
Cea mai importantă calitate a orezului brun este oferită de cantitatea de fibre conţinută. Acestea sunt elementare pentru o activitate optimă a procesului de digestie şi, astfel, pentru menţinerea greutăţii. Fibrele garantează o senzaţie de saţietate rapidă şi îndelungată, iar orezul alb nu conţine decât un sfert din cantitatea de fibre conţinută de orezul brun. În plus, acesta din urmă conţine de trei ori mai multă vitamina B3, de zece ori mai multă vitamina B6 şi de patru ori mai multă vitamina B1. O singură cană de orez brun conţine aproximativ 80% din cantitatea zilnică recomandată de mangan, substanţă responsabilă de reglarea activităţii metabolismului. În plus, manganul ajută la sinteza acizilor graşi şi la procesul de preluare a energiei din carbohidraţi şi proteine.
Deşi are nevoie de un timp de pregătire mai mare şi poate că nu este de un alb imaculat, orezul brun este, cu siguranţă, alegerea cea mai potrivită.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii