Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anasonul, plantă aromatică cu proprietăţi terapeutice

ro

14 May, 2014 12:43 2514 Marime text


Anasonul are un gust care pendulează între dulce şi picant şi un parfum inconfundabil. Este o plantă mai puţin cunoscută la noi în ţară, dar care o mulţime de proprietăţi pentru sănătate, fiind utilizate în tratamente bulbul, frunzele, seminţele, dar şi rădăcinile. Din puncte de vedere terapeutic, anasonul este una dintre cele mai atractive plante care produc seminţe aromatice.
Conţine vitaminele A şi B, C, săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, sulf şi fier şi acţionează ca un bun tonic, antispasmodic, diuretic şi vermifung. Este indicat în prevenirea, tatarea şi ameliorarea simtomelor provocate de astenie, reumatism, migrene, ameţeli, tuse şi dureri gastrice. Fiind un eficient diuretic, este recomandat în bolile de rinichi. Poate combate balonările şi colicile, în special la bebeluşi. Uleiul volatil obţinut din fructele de anason are capacitatea de a stimula exercitarea de secreţii pancreatice şi intestinale, facilitând, în acest mod, procesul digestiv.
Poate fi consumat atât bulbul crud sau fiert, cât şi infuzii de frunze şi seminţe. Ceaiul de anason este recomandat atât copiilor, cât şi adulţilor şi acţionează ca un expectorant în bronşite. Are proprietatea de glactogen, adică poate creşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează.
Există contraindicaţii de consum pentru persoanele care suferă de gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duodenal şi enterocolite. Atenţie, o cantitate prea mare de seminţe de anason poate fi toxică pentru oricine!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii