Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Declarația Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România- 5 septembrie 2014

ro

05 Sep, 2014 13:22 1547 Marime text
Alba Iulia, 5 septembrie 2014
 
 Reunit la Alba Iulia, astăzi, 5 septembrie, Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a analizat situația sistemului de sănătate. Principalele probleme cu care se confruntă în prezent sistemul sunt:
- lipsa de medici determinată mai ales de migrația acestora;
- finanțarea insuficientă a Sănătății;
- legislația confuză, interpretabilă și cu tendințe de suprareglementare.
Din 2008 până în prezent, au plecat să lucreze în străinătate peste 15.000 de medici. În acest an, doar în primele șase luni, peste 1200 de medici au ales aceeași soluție.
Asistăm la o adevărată ”deșertificare a sistemului de sănătate românesc în condițiile în care avem zone și specialități în care lipsa medicilor este îngrijorătoare.
Consiliul Național a constatat că, în ciuda faptului că au existat nenumărate discuții, negocieri și promisiuni în acest sens, nu s-a luat până în acest moment nicio măsură care să apere independența și demnitatea medicilor.
Consiliul Național a adoptat o rezoluție prin care solicită:
 
1. Apărarea independenței profesiei medicale.
Solicităm Parlamentului să ia în discuție în regim de urgență OUG 2/2014, retrimisă în Parlament de Președinție, să respingă obiecțiile privitoare la Statutul medicului și să o adopte în forma votată prima data de parlamentari.
Solicităm punerea în dezbatere publică a legii privind creșterea veniturilor medicului și Legea malpraxisului.
2. Amnistie fiscală (similară cu cea aplicată altor categorii) pentru cabinetele medicale și pentru centrele de permanență. Curtea de Conturi a penalizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru o serie de activități, iar aceasta le recuperează de la medici, chiar dacă aceștia nu au avut nicio vină.
3. Finanțarea cu 6% din PIB a sistemului de sănătate.
Așa cum am afirmat în nenumărate rânduri, acest plafon constituie minimum pentru funcționarea sistemului de sănătate.
 
Consiliul Național acordă mandat Președintelui CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae și Biroului Executiv de a negocia aceste solicitări și de a elabora un plan de acțiune pentru această toamnă (împreună cu partenerii din Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate), ce va fi prezentat la următoare ședință.
 
 Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii