Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - 10.03.2009

ro

10 Mar, 2009 23:01 1075 Marime text

10 Martie 2009                                                               Contact: Bogdan Urzică                                                          Tel : 021/30 77 425

COMUNICAT

Grupul Rompetrol consideră că adoptarea în forma actuală a propunerii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind deţinerile directe şi detinerile indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitenţii din România şi acţionarii minoritari, prin schimbarea regulilor de funcţionare a pieţei de capital.

Măsura propusă va afecta majoritatea companiilor listate, prin obligarea actionarilor care "deţin" peste 33% să iniţieze oferte publice de preluare, potrivit noii formulări incluse în Proiectul de Instrucţiune, şi nu a celor care "dobândesc", aşa cum se precizează în Directiva Europeană, preluată şi în legislaţia română.

Trebuie să ţinem cont că propunerea nu a fost însoţită şi de o expunere de motive, aceasta venind pe fondul presiunilor exercitate atât de fondurile de investiţii cât şi de diverse grupuri de interese, afectate în prezent de diminuarea valorii portofoliului de acţiuni. Grupul Rompetrol aşteaptă în continuare un punct de vedere oficial al CNVM cu privire la solicitarea depusă la finele anului trecut de fondul de investiţii QVT Fund, acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Tranzacţia dintre Rompetrol Holding şi KazMunaiGaz pentru preluarea a 75% din acţiunile The Rompetrol Group NV s-a realizat în cursul anului 2007 cu respectarea prevederilor legale, fiind avizată de toate autorităţile competente. În acest sens, noul acţionar majoritar al Grupului Rompetrol nu poate fi obligat să desfăşoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, în condiţiile în care această obligativitate nu este prevazută de legea română.

În prezent, Grupul Rompetrol analizează proiectul propus de CNVM, solicitând autorităţii de resort o prelungire a perioadei limită de trimitere a propunerilor şi observaţiilor, în acord cu prevederile legale.

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii