Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seminarul “Programe de finantare” gestionate de Ministerul Mediului - 20.02.2009

ro

20 Feb, 2009 00:00 788 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

20.02.2009

Joi, 19 februarie, la Biblioteca Judeţeană Constanţa a avut loc Seminarul “Programe de finanţare” gestionate de Ministerul Mediului. Au participat la lucrările seminarului, alături de reprezentanţi ai administraţiei locale şi a deconcertatelor constănţene, secretarul general al Ministerului Mediului, Virginia Ştefănică, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, consilierul ministrului Mediului Adrian Gearâp. Au mai fost prezenţi ieri la Constanţa, directorul de Proiecte din cadrul Administraţiei Fondului de Mediu, Gheorghe Papuc, directorul general al Direcţiei Generale de Management al Instrumentelor Structurale pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu şi directorul tehnic din cadrul aceluiaşi compartiment (POS), Iulia Baz.        

Avînd în vedere prevederile Planului Naţional de implementare a Directivei 98/83 a Comunităţii Europene cu privire la calitatea apei destinate consumului uman precum şi a Directivei 91/271 a Comunităţii Europene privind tratarea apei uzate urbane, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a propus în cadrul Seminarului “Programe de finanţare” gestionate de Ministerul Mediului, emiterea unei legislaţii adecvate care să permită accesarea de fonduri comunitare în vederea introducerii în România a tratării apei (atît cea potabilă cît şi cea uzată) cu ultraviolete astfel încît apele uzate care sunt tratate cu costuri importante să poată fi folosite la irigaţii, pentru activităţi menajere sau în scopuri industriale astfel încît să se conserve rezervele de apă dulce în perpectiva crizei care va începe să se facă resimţită în cîţiva ani.  Deja mai multe ţări europene au trecut la măsuri de gestionare şi raţionalizare a rezervelor de apă însă, specialiştii apreciază că peste 10 ani multe state vor trece masiv la import de apă pentru a satisface nevoile populaţiei.

Radiaţiile ultraviolete (UV) distrug în mod eficient bacteriile, viruşii şi chisturile din aer şi de la suprafaţa apei sau de sub apă. Foarte important este faptul că raţiatiile UV distrug viruşi care nu pot fi eliminaţi prin metodele convenţionale de clorinare. De aceea trei companii din întreaga lume şi-au canalizat cercetările pentru elaborarea unor echipamente care să facă dezinfecţia apei utilizînd surse de  ultraviolete. În prezent 90% din Companiile de furnizare a apei potabile din America folosesc această tehnologie, 50% din Europa şi o piaţă în expansiune este cea din Asia care a trecut masiv la echiparea atît a staţiilor de pompare a apei potabile cît şi la cele de tratare a apelor uzate. Majoritatea ţărilor asiatice, începînd cu Coreea de Sud şi China, care construieşte anual peste 100 de staţii de tratare a apelor menajere, au adoptat tehnologia UV. Ultravioletele germicide nu schimbă compoziţia chimică şi gustul apei, spre deosebire de metodele reactive de dezinfecţie (clorinare, ozonare). Rezistivitatea microorganismelor la radiatiile UV depinde de tipul acestora. Viruşii şi bacteriile în forme vegetative (bacili, coci) sunt cele mai sensibile la radiaţiile UV, cum sunt binecunoscutele microorganisme Salmonella typhosa, Vibrio Cholerae, Shigella dysenteriae, Hepatitis virus, Mycobacterium tuberculisis. O doza mai mare UV este ceruta pentru neutralizarea chisturilor Lamblia si Cryptosporidium, în timp ce doza cea mai mare este necesară pentru distrugerea sporilor. Întotdeauna se poate alege o doză UV care să dezinfecteze corespunzator. Una dintre caracteristicile tehnologiei UV este capacitatea de a nu de a emite radiaţii care genereaza ozon sau alte substante

Începînd din 2008 Societatea Comercială RAJA SA Constanţa a montat, echipamente UV la staţia de pompare a apei potabile Călăraşi. Este un program pilot pentru obiectivele similare din România avînd în vedere faptul că iradierea cu UV este o metodă sigură de dezinfectare a apei ce nu afectează mediul înconjurător.

Aceeaşi tehnologie poate fi montată şi la staţiile de tratare a apelor menajere iar după trecerea prin tot procesul de tratare şi dezinfecţie doar prejudecata îi opreşte pe oameni de a o folosi. Practic, apele epurate la care se foloseşte tehnologia UV pot fi utilizate chiar şi pentru consumul uman.

Ofiter Media
Ion CHIVĂRAN

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii