Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb - Scrisoare deschisa adresata Fondului Monetar International

ro

04 Jul, 2011 13:50 1642 Marime text

Organizatia de Femei a Partidului Social Democrat

Strasbourg, 4 Iulie 2011

Doamnei: Christine Lagarde,
Director General, Fondul Monetar International
Washington, USA

Scrisoare deschisa

Stimata Doamna,

Inainte de toate, dati-mi voie sa va felicit, in numele Organziatiei de Femei a Partidului Social Democrat din Romania, pentru obtinerea functiei de director al Fondului Monetar International. Faptul ca o femeie detine una dintre functiile-cheie ale economiei mondiale reprezinta o evolutie normala, dar pe care o asteptam de prea mult timp.
Mai exista insa un motiv pentru care noi, femeile din Romania, salutam cu speranta si optimism numirea dvs. Cunoasteti, cu siguranta, situatia deosebit de dificila a Romaniei, condusa in aceasta perioada de criza de un guvern profund incompetent si desprins de realitatea sociala (fapte care deriva atat din realitatea descrisa de societatea civila si de mass-media, din nivelul fara precedent de mic de incredere publica si din analiza datelor statistice social-economice, care indica dificila criza pe care inca o parcurgem).
Politicile sale de contracarare a crizei - multe dintre ele primind, direct sau indirect, girul FMI - au avut si continua sa aiba efecte dezastruoase asupra populatiei, pentru ca solutiile alese de guvern sunt de cele mai multe ori gresite. Aceste efecte sunt puternic amplificate in randul femeilor, categorie oricum mai vulnerabila, mai expusa saraciei si mai lipsita de aparare in conditii economice dificile. Politici precum reducerea salariilor in sectorul bugetar (in special in domeniile dominate de femei, precum sanatatea si educatia), inchiderea spitalelor, taierile fara mila operate la nivelul ajutoarelor si indemnizatiilor pentru cresterea copilului, cresterea varstei de pensionare, impozitarea unor pensii, cresterea TVA au fost luate fara calcularea prealabila a impactului in randul populatiei dezavantajate reprezentate de femei.
Dupa cum stiti, statisticile vorbesc despre o feminizare a saraciei in Uniunea Europeana. In cazul Romaniei, in schimb, putem vorbi despre o feminizare a crizei. Criza a lovit puternic in femeile din Romania, iar o parte importanta din responsabilitate o poarta, alaturi de guvernul de la Bucuresti, si institutia pe care acum o conduceti.
Stimata Doamna, accederea in acest rol esential a unei femei si, in acelasi timp, a unei feministe recunoscute este, in opinia noastra, o sansa uriasa. FMI are acum – prin intermediul dvs – oportunitatea de a-si regandi politicile si viziunea, astfel incat, respectand misiunea FMI de pana acum intr-o maniera noua, sa dovedeasca mai multa ratiune, mai multa consideratie si mai multa grija pentru populatia feminina, mai vulnerabila in timpul crizei decat populatia in general.
Speram ca dvs sa impulsionati aceasta institutie sa aiba in vedere calcularea politicilor si masurilor pe care le recomanda statelor in asa fel incat impactul in randul femeilor sa fie unul corect si just.

In speranta unui raspuns pozitiv, va felicit inca o data si va doresc mult succes.

Rovana Plumb,
Membru al Parlamentului European

Presedinte al Organizatiei de Femei a Partidului Social Democrat

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii