Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Emil Boc şi reprezentanţii companiei ExxonMobil au discutat despre stadiul programului de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră

ro

17 Jan, 2012 00:09 951 Marime text
Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Kevin T. Biddle, vicepreşedinte al ExxonMobil Exploration International Ltd. şi cu Ian A. Fischer, vicepreşedinte director general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Întrevederea are loc în contextul în care ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, împreună cu Petrom au început forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre.

Reprezentanţii companiei ExxonMobil au prezentat şefului Executivului stadiul programului de explorare în ape de mare adâncime în perimetrul Neptun din Marea Neagră, derulat împreună cu Petrom. În acest sens, a fost menţionat faptul că pentru acest program şi pentru forarea primei sonde de mare adâncime în apele româneşti ale Mării Negre - Domino - 1, ExxonMobil a adus în România tehnică de ultima generaţie. Programul de forare la sonda Domino - 1 este estimat a dura până la 90 de zile, la care se adaugă o perioadă de analiză şi interpretare a datelor colectate.

Primul-ministru Emil Boc a subliniat sprijinul pe care îl acordă Guvernul investitorilor români şi străini, în condiţiile în care priorităţile sunt legate de susţinerea mediului de afaceri şi crearea locurilor de muncă. Totodată, premierul a menţionat importanţa dezvoltării proiectelor de explorare în sectorul energetic, în scopul susţinerii eforturilor României de diversifica sursele de energie şi de a reduce dependenţa de importuri în acest domeniu.

La întrevedere au participat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Alexandru Ptruti, consilierul de stat pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, şi secretarul de stat Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului.

***

În şedinţa de Guvern din 20 iulie 2011, Guvernul a decis prelungirea cu cinci ani a perioadei de explorare în cadrul Acordului de concesiune încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pe de o parte, şi companiile OMV Petrom şi Exxon Mobil, pe de altă parte. Guvernul a aprobat, în acest sens, Hotărârea pentru aprobarea actului adiţional nr.2 la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX-Neptun, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1233/2000.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii