Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PCU electronic – functional pana la data de 28 noiembrie 2009

ro

02 Jun, 2009 14:42 1377 Marime text

PCU electronic – funcţional până la data de 28 noiembrie 2009

Luni, 1 iunie 2009, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România prin care se înfiinţează Punctul de contact unic electronic (PCU electronic), iar Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) este desemnată autoritatea responsabilă pentru realizarea, operaţionalizarea şi administrarea sistemului.
PCU electronic este un sistem informatic de utilitate publică, parte integrantă a Sistemului e-guvernare din Sistemul Electronic Naţional şi, conform actului normativ, va deveni funcţional până la data de 28 noiembrie 2009.
Prin intermediul PCU electronic se vor putea îndeplini de la distanţă, prin mijloace electronice, toate procedurile şi formalităţile necesare înregistrării, autorizării şi desfăşurării unei activităţi de prestare de servicii pe teritoriul României.
Prevederile O.U.G. 49/2009 se aplică atât serviciilor furnizate de către prestatorii stabiliţi în România cât şi serviciilor furnizate tranfrontalier, în România, de către prestatori stabiliţi în alt stat membru al U.E.
De asemenea, prin PCU electronic prestatorii de servicii din toate statele membre ale U.E. vor avea acces direct, online, la informaţii privind cerinţele impuse prestatorilor stabiliţi pe teritoriul României, la datele privind procedurile şi formalităţile care trebuie îndeplinite pentru a avea acces la activităţile de servicii şi pentru a le exercita, la informaţii privind coordonatele autorităţilor competente, mijloacele şi condiţiile de acces la registrele cu privire la prestatorii de servicii, căile de atac disponibile în cazul unor litigii, precum şi la datele de contact ale asociaţiilor şi organizaţiilor de la care prestatorii sau beneficiarii pot obţine asistenţă practică.
Conform actului normativ, ASSI este instituţia responsabilă cu buna funcţionare din punct de vedere tehnic a sistemului, iar autorităţile competente din domeniul activităţilor de servicii răspund pentru conţinutul informaţiilor şi documentelor colectate, transmise şi procesate prin intermediul PCU electronic. Autorităţile competente au obligaţia de a se înregistra în PCU electronic în termen de maximum 30 de zile de la data la care sistemul devine funcţional.
Adoptarea O.U.G. nr. 49/2009 reprezintă transpunerea în legislaţia românească a prevederilor Directivei 2006/123/CE privind serviciile pe piaţa internă (Directiva Servicii), iar implementarea PCU electronic este o condiţie stipulată în directiva europeană.
02.06.2009

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anna 11 Jun, 2009 08:36 poate imi explica si mie mai concret cineva ce e CPU asta ..ca astia de la ASSI nu prea raspund la tel