Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dancila inițiaza o declarație scrisa PE privind eforturile UE de combatere a despaduririi

ro

27 May, 2010 17:19 1357 Marime text

s_d_viorica-dancila.jpgBruxelles, 27 mai 2010

Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a depus joi o declaraţie scrisă privind eforturile Uniunii Europene de combatere a despăduririi. Co-inițiatori sunt George Becali (non-afiliați), Martin Häusling (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană) și Maria do Céu Patrão Neves Dacă va întruni semnăturile a jumătate plus unu din numărul membrilor PE, declaraţia -care solicită, printre altele, iniţierea şi aprobarea unei politici forestiere europene- va deveni poziţie oficială a Parlamentului European. (popularii europeni/PPE).

În preambulul declarației scrise, se menționează îngrijorarea că fenomenul despăduririi, abatajul şi comerţul ilegal de lemn ating în fiecare an o dimensiune uriaşă, afectând circa 7 milioane ha, precum și potenţialul enorm al pădurii ca depozit de emisii de carbon.

De asemenea, în document se subliniază accentul pus de PE asupra pericolului reprezentat de despădurire pentru menţinerea echilibrului ecologic, economic şi cultural al regiunilor europene (fiind menționată și Rezoluţia PE din 15.11.2007 în acest sens); inițiatorii sunt totodată preocupați că activităţile legate de păduri şi exploatarea lor sunt, pentru moment, excluse din câmpul de aplicare a sistemului comunitar de schimb de cote de carbon.

Deputații europeni invită Comisia Europeană: să integreze pădurile în sistemul schimbului cotelor de carbon; să propună şi să finanţeze măsuri care să protejeze pădurile de ameninţarea imediată; precum și să iniţieze şi aprobe o politică forestieră europeană şi măsuri care să limiteze drastic şi urgent despădurirea şi abatajul ilegal.

Declarația va fi trimisă, de Președintele PE, Consiliului UE, Comisiei Europene și statelor membre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii