Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dăncilă atragerea de fonduri europene rămâne o problemă de siguranţă naţională

ro

16 Mar, 2012 18:52 1516 Marime text

Viorica Dăncilă: atragerea de fonduri europene rămâne o problemă de siguranţă naţională
 
www.vioricadancila.ro

16 martie 2012, Bruxelles
Ministrul Stelian Fuia a făcut public, cu mare mândrie, zilele trecute, faptul că “Ministerul Agriculturii va absorbi în primul trimestru al acestui an un milliard de euro din fonduri europene” şi că “are ca ţintă agresivă atragerea de 2,5 miliarde de euro, adică 40% din cifra asumată de guvern pentru anul 2012”.
Într-adevar, datele puse pe hârtie de consilierii domniei sale pentru seminarul pe tema fondurilor europene, l-au ajutat să capteze atenţia presei, susţine eurdeputatul PSD, Viorica Dăncilă. 
În opinia sa, "chiar dacă datele oficiale îl contrazic pe noul ministru al agriculturii şi ne arată că multe dintre milioanele de euro la care face trimitere sunt de fapt subvenţii pe care agricultorii români le primesc de la Uniunea Europeană, primul trimestru nu s-a încheiat încă. Aşadar, aşteptăm, până la sfârşitul lui martie, o nouă apariţie publică a domnului ministru, mai bine documentată de această dată, pe tema absorbţiei fondurilor europene".
Până atunci, îi reamintesc domnului ministru că, din cele 502 milioane de euro absorbite, doar 70 milioane de euro vin din proiecte de investiţii şi că, de la 1 ianuarie a.c. până la această dată, agricultura românească nu a primit nici un euro din proiecte de investiţii, a atras atenţia deputatul PSD. 
Referitor la «ţinta agresivă» stabilită, Viorica Dăncilă îi recomandă domnului ministru Fuia să se aplece mai mult asupra propriei sale declaraţii: „dacă Ministerul Agriculturii nu va absorbi 2,5 miliarde euro, nici obiectivul Executivului nu va putea fi atins”.
În context, deputatul PSD reaminteşte faptul că, anul trecut, Comisarul european Dacian Cioloş, atrăgea atenţia că „România nu are o viziune asupra dezvoltării agriculturii şi a mediului rural”, că „o strategie naţională în acest sens este necesară”, precum şi faptul că, „accesarea fondurilor europene este afectată de birocraţia internă şi de corupţie”.
Din nefericire, toate acestea au rămas încă valabile pentru România, subliniază Viorica Dăncilă. În opinia sa, apar firesc o serie de întrebări: "Cum poţi să afirmi că Ministerul Agriculturii are una dintre cele mai mari rate de absorbţie a fondurilor europene, când te situezi printre codaşii listei?! Cum poţi să declari, cu doar câteva luni înainte de un scrutin electoral – şi mă refer aici şi la alţi membri ai actualului guvern – că una dintre probleme este lipsa de priorităţi şi de strategie, când ai avut 8 ani la dispoziţie pentru asta?! Cum poţi să te plângi că rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene are ca şi cauză funcţionari nepregăţiti şi birocraţie stufoasă, când ai încărcat organigrama instituțiilor publice cu oameni aleși în funcţie de gradul de rudenie şi de adeziunea politică?!"
"Sunt  întrebări la care trebuie să răspundă, în curând, în faţa electoratului", consideră deputatul european, pentru că, "românii ar trebui să plece la urne cu acele răspunsuri".

Ce ar trebui să facă, în schimb, primul ministru, până atunci, ar fi să se ţină de cuvânt şi să aplice întocmai ce a anunţat zilele trecute, prin vocea purtătorului său de cuvânt: „Miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces vor fi demişi”, mai spune Viorica Dăncilă, pentru că, explică deputatul PSD, "atragerea de fonduri europene rămâne o problemă de siguranţă naţională, iar de modul în care o vom gestiona va depinde viitorul României".

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii