Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Bostinaru, preocupat de criza politica prelungita din Albania

ro

08 Jul, 2010 21:40 765 Marime text

Strasbourg, 8 iulie 2010

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru sud-estul Europei , s-a arătat îngrijorat, miercuri, în plenul PE, cu privire la criza politică prelungită din Albania, solicitând puterii şi opoziţiei din această ţară să lucreze împreună pentru ieşirea din criză astfel încât să nu perecliteze traseul european al Albaniei. Declaraţia a avut loc în cadrul dezbaterii privind situaţia din Albania la care a participat şi Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate.

Boştinaru a subliniat că Parlamentul European trebuie să aibă o poziţie puternică şi unită cu privire la criza îndelungată din Albania. "Sunt profund îngrijorat de criza politică şi instituţională cu care Albania se confruntă de aproape un an, precum şi de atitudinea iresponsabilă a majorităţii aflate la guvernare, care a împiedicat orice compromis cu opoziţia şi a lăsat ţara într-o instabilitate permanentă", a declarat eurodeputatul.

"Aş vrea să subliniez că înrăutăţirea situaţiei politice din Albania, dublată de atitudinea blocurilor politice la prima întâlnire a Comitetului parlamentar pentru stabilizare şi asociere UE-Albania -care a rezultat în eşecul adoptării unei declaraţii comune-, poate submina nu numai procesul de liberalizare a vizelor ci şi întregul proces de integrare al Albaniei. Solicit în consecinţă ambelor părţi să dezvolte un dialog constructiv pentru a asigura o viaţă politică deschisă şi un proces legislativ transparent", a afirmat el.

Deputatul european a făcut apel la majoritate să negocieze îndeaproape cu opoziţia în vederea obţinerii unei ieşiri rapide din criză şi garantării respectului deplin, la alegerile viitoare, a voinţei democratice a cetăţenilor albanezi, asigurându-se totodată o activitate parlamentară neîntreruptă.

"Reamintesc că transparenţa deplină este un principiu de bază al democraţiei europene şi al statului de drept, trebuind respectată ca atare în Albania. Premierul Berisha trebuie să înţeleagă că miza este integrarea europeană şi că este datoria Guvernului pe care îl conduce să promoveze interesele cetăţenilor albanezi şi aspiraţiile lor legate de UE", a conchis social-democratul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii