Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniunea Europeană chemată să apere libertatea presei

ro

19 Nov, 2010 18:07 1350 Marime text
conferintasofia01.jpgSofia, Bulgaria, 19 noiembrie 2010

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) a organizat, ieri, 18 noiembrie, la Sofia, o conferinţă pe tema libertăţii presei. Conferinţa internaţională intitulată „Libertatea mass-media şi democraţia în pericol", a condamnat eşecurile Uniunii Europene în protejarea libertăţii presei şi a descris încălcările drepturilor jurnaliştilor ca pe un atac asupra democraţiei însăşi.

conferintasofia02.jpgLiderul Gupului S&D, Martin Schulz a declarat că „libertatea de exprimare este consacrată în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Trebuie să fie apărată ori de câte ori este atacată. Libertatea presei este un atribut inseparabil al libertăţii de exprimare şi este esenţială pentru o democraţie sănătoasă. Sunt profund îngrijorat de evoluţiile apărute în unele ţări ale Uniunii iar Europa trebuie să apere libertatea presei".

conferintasofia03.jpgDe asemenea, vice-preşedintele S&D, Maria Badia i Cutchet, responsabilă pentru politica de comunicare a subliniat faptul că „statele membre trebuie să respecte obligaţiile care le revin în temeiul tratatelor UE şi al Cartei Drepturilor Fundamentale. Comisia Europeană în calitatea sa de gardian al tratatelor trebuie să joace rolul său şi să ia măsuri ferme împotriva tuturor eşecurilor în respectarea valorilor europene fundamentale".

conferintasofia04.jpgPrezent la dezbatere, eurodeputatul Victor Boştinaru a declarat că „libertatea presei este un pilon al democraţiei; libertatea de exprimare, în toate formele sale trebuie să fie recunoscută oficial ca un drept fundamental pentru fiecare cetăţean al Uniunii Europene, un drept pe care nimeni nu-l poate negocia. Dată fiind importanţa acestui drept pentru o democraţie funcţională, este inacceptabil ca mass-media să fie considerată a ameninţare la adresa siguranţei naţionale" a conchis eurodeputatul.

conferintasofia05.jpgÎn cadrul conferinţei, Victor Boştinaru, recunoscut ca un susţinător al demersurilor pentru respectarea libertăţii presei, a fost rugat să elaboreze, în numele Grupului S&D, o declaraţie solemnă privind libertatea presei în Europa. Declaraţia va fi adoptată la nivelul întregului Grup în cursul săptămânii viitoare.

conferintasofia06.jpgConferinţa internaţională de la Sofia i-a avut ca invitaţi pe Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Hannes Swoboda - Vice-preşedintele Grupului S&D, Aidan White - Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, eurodeputaţi, jurnalişti români precum şi jurnalişti bulgari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii