Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unele State Membre se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen aducand in discutie argumente care nu au legatura cu legislatia Europeana in vigoare

ro

22 Sep, 2011 22:58 898 Marime text

In contextul reuniunii Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne de astazi, 22 Septembrie, unde se dezbate acordarea de libera circulatie in Spatiul Schengen pentru cetatenii Romani si Bulgari, Eurodeputatul Ioan Enciu a acordat un interviu televizat in care a subliniat faptul ca opozitia anumitor state membre fata de aderarea celor doua tari este bazata pe argumente nefondate care nu sunt conforme cu legislatia Europeana in vigoare.

In cadrul interviului Eurodeputatul a declarat: "Romania si Bulgaria au indeplinit cu brio toate criteriile de aderare. Dupa votul favorabil cu mare majoritate din Parlamentul European, aderarea efectiva a Romaniei si Bulgariei ar trebui sa fie o simpla formalitate prin decizia unanima a Consiliului de astazi. Totusi, unele State Membre se opun aderarii aducand in discutie argumente care nu au legatura cu legislatia Europeana in vigoare. Consider acest lucru nu numai un abuz ci si o ofensa la adresa Romanilor si Bulgarilor. Este o dovada de dispret total fata de tratatele Europene si lipsa de vointa in promovarea solidaritatii Europene."

Deputatul European a aratat ca "promovarea populismului nationalist ca si cale de rezolvare a problemelor economice si sociale cu care se confrunta Europa in aceasta perioada de criza este o politica anti-europeana si anti-democratica care nu poate duce decat la recrudenscenta extremism-nationalismului. Grupul S&D a sustinut si sustine principiile si valorile pe care UE se bazeaza. Libera circulatie a cetatenilor Europeni in spatiul de libertate, securitate si justitie este un bun european castigat si poate cea mai importanta realizare a UE de care pot beneficia toti cetatenii Uniunii."

Totodata, Claude Moraes, Membru al Parlamentului European si purtator de cuvant S&D pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne a declarat intr-un interviu similar: "Comitetul de experti desemnat sa verifice si sa evalueze situatia controlului de frontiera al Bulgariei si Romaniei a concluzionat ca cele doua state indeplinesc toate criteriile prevazute de aquis-ul Schengen. Pe baza acestei evaluari, in Iunie anul acesta, Parlamentul European a aprobat aderarea celor doua state la spatiul Schengen."

Grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European a avertizat cu privire la riscul crearii unei cetatenii Europene de mana a doua, facand referire la o posibila decizie negativa luata de Consiliul de astazi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii