Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Severin "Un SEAE eficient e instrumentul adecvat pentru o politica externa proactiva a UE"

ro

08 Jul, 2010 21:01 701 Marime text

Strasbourg, 8 iulie 2010

Vicepreşedintele în materie de politică externă al social-democraţilor din Parlamentul European (S&D), Adrian Severin, a declarat, miercuri, în plenul PE, că un Serviciu European de Acţiune Externă (SEAE) eficient este instrumentul instituţional adecvat pentru o politică externă proactivă a Uniunii Europene. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii comune privind SEAE; Severin este raportorul în acest dosar al social-democraţilor din Comisia de afaceri constituţionale a PE (AFCO).

"Avem nevoie de o politică externă proactivă condusă de obiectivele noastre comune şi fondată pe valorile noastre. Această politică ar trebui să recunoască faptul că în lumea noastră globalizată securitatea este indivizibilă, acest lucru constituind o sursă de solidaritate a intereselor atât în interiorul cât şi în exteriorul Uniunii Europene. O astfel de politică, vizând mărirea capacităţii UE de a oferi securitate cetăţenilor săi şi de a modela mediul global, nu numai de a reacţiona la schimbări, are nevoie de un instrument instituţional adecvat: un Serviciu European de Acţiune Externă eficient", a afirmat eurodeputatul PSD.

"Nu trebuie să uităm că acest Serviciu nu este un organism de luare a deciziilor. El este un instrument comunitar care trebuie să implementeze deciziile de politică şi acţiune externă şi, înainte de aceasta, să susţină şi să faciliteze procesul de luare a deciziilor, sub autoritatea Înaltului Reprezentant/Vice-Preşedinte al Comisiei şi în coordonare cu alţi actori instituţionali relevanţi", a subliniat el.

În viziunea lui Adrian Severin, principala cerinţă a Parlamentului European a fost clar exprimată: asigurarea controlului politic asupra serviciului, inclusiv în dimensiunea bugetară. "Acest lucru presupune, la rândul său, transparenţă în funcţionarea Serviciului şi claritate prin prezentarea unui buget consolidat privind acţiunea externă a Uniunii Europene. Astfel, PE poate verifica dacă mijloacele sunt compatibile cu politica enunţată şi dacă sunt capabile să asigure eficienţa politicii respective", a explicat el.

"Acest raport şi acordul pe care îl exprimă întruneşte cerinţa de mai sus a Parlamentului; mai mult, ele prevăd un proces de perfecţionare a detaliilor şi de revizuire, astfel încât problemele neprevăzute şi deficienţele care pot apărea să fie corectate în timp util", a conchis vicepreşedintele S&D.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii