Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesizare la UE –Consiliu & Comisie Rovana Plumb denunta partizanatul nominalizarilor CESE

ro

18 Jun, 2010 22:46 957 Marime text

Eurodeputata PSD Rovana Plumb a adresat vineri o întrebare scrisă Comisiei Europene respectiv Consiliului Uniunii Europene, denunţând nominalizările partizane din partea Guvernului României pentru secţiunea patronate a Comitetului Economic şi Social European (CESE), în mandatul 2010-2015. In paralel au fost trimise două scrisori legate de această situaţie, una către Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, iar a doua către László Andor, comisar european pentru muncă, afaceri sociale şi incluziune, prin care se solicită blocarea temporară a procesului de avizare a nominalizărilor şi evaluarea modului în care a fost făcută nominalizarea. Cele două demersuri au fost iniţiate împreună cu eurodeputatul Cristian Busoi (Alianţa Liberalilor si Democraţilor pentru Europa).

Procedura de nominalizare a reprezentantilor la CESE este prevazuta la articolul 302.2 din Tratatul de functionare al Uniunii Europene: Consiliul ia decizia finala dupa consultarea Comisiei Europene si dupa o eventuala consultare a partenerilor sociali.

"La data de 31 mai 2010, Secretariatul General al Guvernului Romaniei a trimis CE si Consiliului UE nominalizarile din partea Romaniei pentru reprezentantii nationali la Comitetul Economic si Social European (CESE) pentru perioada 2010-2015. Cei 5 reprezentanti nominalizati provin dintr-o singura organizatie patronala la nivel national, ACPR, din cele trei existente in Romania, organizatie asupra careia planeaza suspiciuni de dependenta fata de actualul partid de guvernamant din Romania. Conform regulilor agreate de cele 3 organizatii patronale la nivel european, nominalizarile trebuie sa respecte principiul continuitatii si reprezentativitatii nediscriminatorii a reprezentantilor nationali", se arată în întrebarea scrisă.

Avand in vedere incalcarea acestor principii, executivul comunitar si Consiliul UE sunt intrebate, printre altele: care le este pozitia privind aceste nominalizari facute pe criterii politice, din randurile aceleiasi organizatii patronale; respectiv ce masuri vor lua pentru restabilirea reprezentativitatii corecte a patronatelor din Romania la CESE.

In scrisorile catre Barroso si Andor se atrage atentia ca „procesul de nominalizare s-a desfasurat mai degraba pe criterii politice decat pe criterii care tin de reprezentativitate si continuitate". Totodata se mentioneaza ca, in prezent, patronatele din România sunt organizate in trei grupuri majore: Uniunea Generala a Industriaşilor din România (UGIR - 1903) (angajaţi: 44% la nivel naţional); Confederaţia Patronala din Industrie, Agricultura, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) (angajaţi: 17,7% la nivel naţional); respectiv, in ultimul rand, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) (preşedinte: George Paunescu; angajaţi: 16,8% la nivel naţional) Or, „cei 5 reprezentanti nominalizati de catre Guvernul Romaniei la data de 31 mai 2010, provin cu totii din ACPR, care detine astfel monopolul reprezentarii internationale a patronatelor romanesti in conditiile in care UGIR 1903 si CONPIROM il nominalizasera de comun acord pe Marius Opran, actual membru CESE", se arata in scrisoare, solicandu-se blocarea temporara a procesului de avizare a nominalizarilor componentei patronale a reprezentantilor Romaniei la CESE, mandatul 2010- 2015, si evaluarea modului in care s-au făcut aceste nominalizări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii