Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:27 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutas - Munca copiilor in domeniul cacauei

ro

15 Mar, 2012 00:51 632 Marime text

Strasbourg, 14 martie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, a pledat, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind munca copiilor în domeniul cacauei, pentru încetarea exploatării copiilor. Deputatul european a atras atenția asupra condițiilor dificile de muncă pe câmpurile de cacao, reamintind că Uniunea Europeană dispune de instrumentele necesare pentru a convinge statele care încă folosesc copii ca forță de muncă să pună capăt acestei practici.

"Potrivit UNICEF, aproximativ 158 milioane de copii între 5 și 14 ani lucrează, respectiv unul din șase copii la nivel mondial. Milioane de copii muncesc în condiții ce le pun sănătatea în pericol, intrând în contact cu produse chimice nocive. Doar în Africa de Vest mai mult de 100.000 de copii lucrează în cele mai dificile condiții pe câmpurile de cacao, iar 10.000 dintre ei sunt victimele traficului de persoane. Prețurile mici de comercializare pentru cacao împing fermierii să folosească forța de muncă infantilă, acest lucru având consecințe profunde asupra sănătății copiilor și a activității lor școlare", a declarat Sabin Cutaș.

"Consider accesul la educație o condiție fundamentală pentru reducerea sărăciei și pentru încetarea exploatării copiilor în câmpul muncii. Uniunea dispune de instrumentele necesare pentru a convinge statele care încă folosesc copii ca forță de muncă să pună capăt acestei practici. Reamintesc aici de posibilitatea suspendării acordării preferințelor comerciale din cadrul sistemului generalizat al preferințelor, precum și de necesitatea ca toate acordurile comerciale cu țările terțe să conțină dispoziții privind eliminarea muncii copiilor", a conchis deputatul european.

Ti-a placut articolul?

Comentarii